U bent hier

Foto: Dries Luyten

Op 26 mei maken we een keuze wie ons mag vertegenwoordigen in het Europees parlement. Wie ligt daar wakker van in tijden van eindeloze Brexit-debatten en toenemend Euroscepticisme? Of zijn deze verkiezingen juist belangrijker dan ooit? Op VUB Today praten professoren Mattelaer, Sinardet en doctorandus Hoon uitgebreid over het belang van deze verkiezingen en over de toekomst
van de Europese Unie.

 

“De wereldorde, die ons niet zo slecht uitkwam, smelt vandaag als sneeuw voor de zon. In de plaats daarvan komt nu vooral een grote onzekerheid naar voor”, vindt Mattelaer. Lees hier het interview met Alexander Mattelaer.

 

“Het schoentje wringt vooral bij de regeringsleiders en staatshoofden die niet overdreven veel moeite doen om duidelijk te communiceren over de beslissingen die zij op Europees niveau nemen”, beweert Louise Hoon. Lees hier het interview met Louise Hoon.

 

“We zouden de Europese verkiezingen een stukje Europeser kunnen maken, door een gedeelte van de zetels in het Europees Parlement te verdelen op basis van transnationale lijsten. Of
door de commissievoorzitter rechtstreeks te laten verkiezen door alle Europese kiezers”, zegt Sinardet. Lees hier het interview met Dave Sinardet.