In het resulterende rapport is een overzicht opgesteld van de huidige kennis inzake diagnose, behandeling en preventie van de mannelijke onvruchtbaarheid. Daarin werden ook een aantal aandachtspunten gesignaleerd waarop het onderzoek naar mannelijke onvruchtbaarheid zich zou dienen te richten. Levensstijlfactoren – zoals obesitas en roken – nemen een prominente plaats in. Daarnaast werd bekeken wat de meest wenselijke manier is om mannen die met onvruchtbaarheid kampen te behandelen.
 
Hormoonverstoorders
Een van de opvallendste zaken die in het onderzoek naar voren kwamen, is dat de schaal waarop mannelijke onvruchtbaarheidsproblemen wereldwijd voorkomen nog altijd niet goed in kaart is gebracht. Ook is nog veel te weinig duidelijk wat de relatie is met andere ziektes – waaronder kanker – en met factoren uit het milieu. Onder die laatste noemer valt onder andere de nog omstreden rol van hormoonverstoorders bij het ontstaan van mannelijke onvruchtbaarheid en andere gezondheidsproblemen, waarvan de extra kosten door sommigen geschat wordt op 15 miljard euro per jaar voor alleen al Europa.
 
Kennislacunes
‘Uit dit onderzoek komt duidelijk naar voren dat er nog een groot aantal kennislacunes in te vullen zijn om tot een eenduidig beleid ten aanzien van het probleem van mannelijke onvruchtbaarheid te komen,’ zegt Tournaye.
 
Het rapport beveelt daarom aan meer financiële middelen ter beschikking te stellen om een aantal zaken dringend uit te klaren.
 
Lees ook: 
Knack:
'Teveel behandelingen van mannelijke onvruchtbaarheid missen wetenschappelijke onderbouw'