U bent hier

Zondag 13 oktober wordt het domein van Hofstade het decor van een grootse wandel, -sport en familiedag van de VUB-gemeenschap. Op die dag kunnen VUB-personeel en studenten er samen met vrienden en kennissen deelnemen aan een hele reeks activiteiten. De opbrengst van stap-voor-stap tegen kanker - zo heet de familiedag - gaat integraal naar het VUB-UZB Paul De Knop Fonds voor immunotherapie. Voor wie zijn duit in het zakje wil doen én een gezonde, aangename dag wil beleven: inschrijven kan op dit eigenste moment.

 

 

Tijdens de familiedag is er voor elk wat wils voorzien, ook voor kinderen:  beachgames, volkssporten, een springkasteel en natuurlijk ook wandelingen. Ook aan de innerlijke mens is gedacht: deelnemers zullen kunnen genieten van een lekkere brunch of een sappige hamburger deluxe. De organisatoren van de actie hopen uiteraard op een zo hoog mogelijke opkomst. Bewegen en sport zijn immers belangrijk voor een goede gezondheid, zoals ook Loïck Luypaert, Europees kampioen, wereldkampioen en vice-olympisch kampioen met het Belgisch hockeyteam, op de facebook-pagina van het event benadrukt in een filmpje ter aansporing om de dag bij te wonen. Bovendien is wie er een actieve levenshouding op na houdt, ook beter gewapend in de strijd tegen een eventuele kanker.

 

Stap Voor Stap Tegen Kanker: Wandel mee

Immunotherapie: veelbelovend maar nog veel onderzoek nodig

 

Jammer genoeg is de ziekte nog niet uitgeroeid. Wel wordt voortdurend gezocht naar nieuwe manieren om kanker te overwinnen. Een van die nieuwe manieren is immunotherapie. Het gaat om een nieuw, veelbelovend wapen, maar de therapie is nog jong en er is nog veel onderzoek rond nodig. Het Paul De Knop Fonds wil bijdragen aan de financiering van dit onderzoek en de behandeling ermee van kankerpatiënten. 

 

Zoals bekend, werd bij Paul De Knop tegen het einde van zijn mandaat als rector van de VUB eerst chronische leukemie en daarna uitgezaaide huidkanker vastgesteld. Samen met oncoloog Bart Neyns van UZ Brussel werd besloten tot immuuntherapie. In een recent interview met Knack zegt Paul De Knop daarover dat hij geluk heeft gehad: hij behoort tot de 30 procent van de kankerpatiënten bij wie immuuntherapie werkt. 

 

Maar de therapie kost enorm veel geld: 250.000 euro per jaar. Die wordt wel voor een groot deel terugbetaald door de ziekteverzekering, maar er zijn niettemin patiënten  – zij die een gecombineerde kanker hebben, bijvoorbeeld – die uit de boot vallen. Een van de zaken dat het Paul De Knop Fonds wil voorzien, is dan ook geld om die mensen financieel bij te staan bij hun behandeling. Het Fonds heeft ook al de aankoop mogelijk gemaakt van de CliniMACS Prodigy: een toestel dat op zeer nauwkeurige en veilige wijze lichaamseigen dendritische cellen uit witte bloedcellen isoleert, een noodzakelijk procédé voor een experimentele behandeling met lichaamseigen cellen. 

 

Wat is het Paul De Knop Fonds?

Vreselijk verdict dat iedereen kan treffen

 

Dat tegenwoordig meer mensen van kanker genezen, wil niet zeggen dat er niet meer onderzoek nodig is. Nog steeds worden honderden mensen elk jaar geconfronteerd met het vreselijke verdict na een onderzoek. Onlangs overkwam het onze huidige rector Caroline Pauwels. Ook voor haar kan immuuntherapie een snellere weg naar genezing betekenen. 

 

Dat twee opeenvolgende rectoren momenteel kankerpatiënten zijn, kan worden beschouwd als een extra stimulans om op 13 oktober deel te nemen aan de famliedag in Hofstade. Maar de hoofdreden is toch vooral dat het een heel mooie gelegenheid is om eens samen te komen buiten het kader van het werk en samen met familie en kinderen een gezellige dag te beleven in het mooie decor van Sport Vlaanderen in Hofstade. 

 

Wil je ook laten zien hoe warm de VUB-gemeenschap is? Schrijf je dan hier in voor de familiedag in Hofstade. Meer info en het laatste nieuws over het event vind je ook op de facebook-pagina.

 

 

Stap-voor-Stap tegen kanker - Wandeling & Brunch t.v.v. het UZ-VUB Paul De Knop Fonds
Op het programma O.M.: 

  • Mooie geanimeerde wandeling langs de vijvers van Hofstade
    • keuze uit 3.5km of 5km.
    • Aankomst tussen 10u30 en 14u
  • 10u30 - 14u: wandelen, activiteiten, beachgames, volkssporten, springkasteel, gratis geleid bezoek aan het sportmuseum
  • 10u30 - 14u: brunchen, Deluxe hamburgers (einde rond 16u)
  • 10u30 - 15u: Gratis bezoek volkssportentuin

SCHRIJF U HIER IN