U bent hier

De steden van de toekomst zijn veilig, gezond, toegankelijk en zijn aangename plaatsen zonder fileleed. Voor veel mensen lijkt dit een utopisch gegeven, maar dat is buiten professor Pieter Ballon gerekend. De mediaspecialist, verbonden aan de VUB en onderzoekscentrum imec-SMIT, gelooft in het concept van smart cities. Samen met academische experten uit verschillende domeinen gaat hij nu een stap verder en betrekt hij ook de burger in de stad van de toekomst. Hoe creëer je een smart city op mensenmaat en welke rol is hierin weggelegd voor de burger zelf?

 

Smart cities zijn steden die data en technologie gebruiken om duurzamer en leefbaarder te worden. “Burgemeesters en politci zouden op dit concept moeten inspelen, voor technologiegiganten zoals Google het initiatief nemen”, zegt Pieter Ballon deze week in de Standaard.

 

Van smart city naar human city

Wat is de rol van de burger in deze smart city? De wereld verandert aan een verschroeiend hard tempo. Dat levert een pak vragen op. Hoe gaan we wonen? Hoe ga ik mij verplaatsen? Hoe ga ik om met mijn digitale identiteit en de stroom aan data? Hoe belangrijk is mijn mening voor het beleid? VUB’ers uit verschillende domeinen bundelden de krachten en lanceerden 30 concrete voorstellen voor een stad op mensenmaat.

 

Benieuwd hoe de experten van de VUB de stad van de toekomst zien?