U bent hier

VUB B-PHOT-onderzoeker Lien Smeesters is één van de vijf veelbelovende onderzoekers die geselecteerd werd en dus kans maakt op de jaarlijkse EOS Pipet-prijs. Lien gebruikt lichttechnologie of fotonica om kankerverwekkende stoffen in voedsel te detecteren, zoals acrylamide bij frietjes. Ze heeft een innovatieve laserscanner ontwikkeld die voedselproducten 360 graden nauwkeurig en snel controleert. Door de interactie van laserlichtbundels met rauwe aardappelen te evalueren, kunnen we meten welke aardappelen een risico op acrylamidevorming tijdens het bakken hebben.

 

In een leuke animatiefilm kun je zien hoe haar laserscanner werkt. Lien legt in een video haar onderzoek uit en hoe de technologie in het lab werkt. In haar blog vertelt ze over de principes van fotonica (fotonica, wat?), fotonen of lichtdeeltjes en geeft ze meer informatie over haar onderzoek.

 

De technologie is van toepassing op veel producten om snel en nauwkeurig de veiligheid van voedsel te meten, zonder het voedsel te beschadigen. Twee euh .. frietjes in één klap: meer voedselveiligheid en geen voedselverspilling!

 

Help Lien Smeesters in de strijd om de begeerde EOS Pipet prijs! Denk je dat haar onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan wetenschappelijk onderzoek en ook ons ​​dagelijks leven verbetert? Stem dan hier op Lien en haar onderzoek.

 

Je kunt tot 24 mei stemmen. Wie op 27 mei naar het Sound of Science festival gaat, kan die dag ook stemmen tot de winnaar van het festival eindelijk bekend is. Allen daarheen!