U bent hier

De 23-jarige Valerie Declerc is masterstudent Burgerlijk Ingenieur Architect en volgt in het kader van Erasmus een jaar lang ‘Building and Architectural Engineering’ aan de Politechnico di Milano in Lecco, op een steenworp van Milaan. Ze vertelt aan het blad Henri hoe ze samen met vijf andere VUB-studenten haar Eramus beleeft. “Het is bijna een klasuitstapje”, zegt Valerie. 

 

Ik volg in het kader van Erasmus een jaar lang een opleiding ‘Building and Architectural Engineering’ aan de Politecnico di Milano in Lecco, een gezellig stadje op veertig minuten afstand van Milaan. Lecco is omringd door een meer en bergen, waardoor er een aangename vakantiesfeer hangt. Ik ben hier met maar liefst vijf andere VUB-studenten van mijn studierichting: het is bijna een klasuitstapje.

 

Maar het is ook heel leerrijk. Ik ben aan de Politecnico betrokken bij een groepswerk waar ook een Egyptenaar, een Griek, een Oostenrijker en iemand uit Ghana aan deelnemen. Dat geeft onvermijdelijk cultuurverschillen en soms ook spanningen, maar daar leer je mee omgaan. Het is een goede voorbereiding voor later: in mijn werk krijg ik misschien ook te maken met internationale projecten waarbij verschillende culturen betrokken zijn. Het leuke is dat je mensen van over de hele wereld ontmoet. Ik zit op kot met een Indonesisch, een Turks en een Libanees meisje. Het zijn drie vriendinnen met wie ik geregeld uitstapjes maak. Ik vind mijn jaar in Italië een surplus als levenservaring omdat het cultuurverschil zeer leerrijk is.

 

Het leuke is natuurlijk ook het avontuur, het feit dat je van alles kunt ontdekken. Het is de ideale manier om een jaar rond te reizen zonder vliegtickets te moeten boeken. Het is heel leuk om ‘locals’ te leren kennen en de niet-toeristische plekken te ontdekken. Wandelen in de bergen bijvoorbeeld is altijd memorabel. Een heerlijke ervaring.