U bent hier

Dertien studenten krijgen vier weken lang de kans om internationale ervaring op te doen op het WK zwemmen in Canada.

Dertien studenten van de Vrije Universiteit Brussel vertrekken naar het wereldkampioenschap zwemmen in Canada, dat vanaf 6 december wordt gehouden, om daar wetenschappelijk onderzoek te doen. Niet alleen gaan ze als vrijwilliger ervaring op doen in sportmanagement, maar onderzoeken ze ook het sportgedrag van toeschouwer. In de aanloop van het Belgisch zwemkampioenschap in Brugge van 11 tot 13 november zoeken ze alvast uit hoe je official wordt. Dit onderzoeksproject van de afstudeerrichting Sportmanagement uit de masteropleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen werd opgezet door postdoctoraal onderzoekster Inge Derom. Zij behaalde zelf haar master en doctoraat in Canada.

 

De studenten van de Vrije Universiteit Brussel krijgen vier weken lang de kans om internationale ervaring op te doen. Het onderzoeksproject combineert onderwijs, onderzoek en studiebezoeken met vrijwilligerswerk dat gericht is op het ontwikkelen van persoonlijke en taak specifieke vaardigheden van onze toekomstige sportmanagers. Door dit project krijgen de studenten de kans al voor het afstuderen een internationaal professioneel netwerk uit te bouwen. Het initiatief is een samenwerking met de Universiteit van Windsor uit Canada. Studenten zullen tijdens het mobiliteitsproject als vrijwilliger meewerken aan het WK Zwemmen dat dit jaar wordt georganiseerd in het Canadese Windsor. Op die manier zullen de studenten in aanraking komen met verschillende organisatorische aspecten van een internationaal sportevenement zoals facility management, mobiliteit, hospitality, media, communicatie, enzovoorts. 

 

 

Hoe word ik official?

Als voorbereiding op het WK Zwemmen werken de studenten ook mee aan de organisatie van het Belgisch Kampioenschap Zwemmen dat komend weekend in Brugge wordt georganiseerd. In aanloop van dat toernooi analyseren de studenten onder andere wat de drempels zijn om official te worden en te blijven in de zwemsport en op welke manier zwemwedstrijden een rol van betekenis kunnen spelen in het management en marketing van zwembaden.

 

 

Sportgedrag toeschouwers

De studenten verzamelen op het Belgisch Kampioenschap tevens data in het kader van een onderzoek naar de impact van zwemwedstrijden op het sportgedrag van de toeschouwers. Dit onderzoek wordt eveneens uitgevoerd door collega’s van de Universiteit van Windsor tijdens het WK Zwemmen, wat een internationale vergelijking mogelijk moet maken. 

 

 

Inge Derom

Het voorbije academiejaar diende Inge Derom, een postdoctoraal onderzoeker bij Sport & Society, een aanvraag voor dit project in bij de Raad Internationaal Beleid aan de Vrije Universiteit Brussel. Bij de realisatie van dit project, maakte Inge gebruik van haar internationaal netwerk in Canada, waar ze zelf een master- en doctoraatsopleiding voltooide.