U bent hier

Het symposium Medische Wereld blijft maar groeien, zowel qua grootte als qua  naam binnen de medische sector. Op 23 april is het weer zover: ruim 700 geïnteresseerden zakken af naar Jette voor de vierde editie. Ethiek, geassisteerde voortplanting, stoelgangtransplantatie en de rol van mutualiteiten zijn enkele van de vele onderwerpen die aan bod komen.

 

 

Specialisten worden steeds vaker geconfronteerd met administratieve rompslomp, budgettaire beperkingen en ethische kwesties. Met het symposium “Medische Wereld” worden huisartsen en specialisten, maar ook assistenten en studenten gegidst doorheen de ingewikkelde, maar bijzonder boeiende wereld van de geneeskunde. Enkele jonge gemotiveerde artsen en studenten van de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel hebben dit symposium op poten gezet. Ben De Brucker is de inititiatiefnemer: “We hebben een zeer boeiend congres waar ieder zijn goesting zal vinden”.

“Dat gaat vonken geven.”
-
Yves Desmet

Luchtpijptransplantatie

Een van de sprekers, Vier-topdokter en chirurg Pierre Delaere, zal het hebben over luchtpijptransplantatie versus regeneratie . Delaere slaagde er als eerste in om succesvol een luchtpijp te transplanteren dankzij een donororgaan. Regeneratie, dus het orgaan kweken uit eigen cellen, is volgens hem geen optie. Delaere verwijst naar de zogenaamde Zweedse wonderdokter Macchiarini, die luchtpijpen ‘regenereert’. “Intussen zijn acht van zijn patiënten behandeld. Zes van hen zijn dood, één zo goed als en een laatste is gered door de plastic buis op tijd weg te laten halen” verklaart Delaere in Het Nieuwsblad. De eerste patiënt die Delaere verzorgde is na jaren nog steeds kerngezond.

 

Oude wijn in nieuwe zakken

Een volgend onderwerp is stoelgangtransplantatie, waar Professor Delooze  het over zal hebben. Deze ingreep kan mensen met slechte darmflora (bijvoorbeeld prikkelbaredarmsyndroom) helpen. Hierbij maakt ment gebruik van donors met goede darmflora en brengt men dan een staal van de stoelgang via coloscopie in de darmen van de patiënt.

De rest van het uitgebreide programma kan u hier vinden.

 

Succes van het symposium

Het succes van de symposia heeft meerdere oorzaken volgens voorzitter Ben De Brucker. “Om te beginnen zijn er natuurlijk een goede organisatie en partners, die voor de invulling zorgen. Er wordt steeds gezorgd voor gerenommeerde sprekers en interessante onderwerpen die een breed publiek aanspreken. Verder zorgt men steeds of een goede afwisseling tussen ethiek, debatten en medische sprekers.” Er zijn dit jaar al honderden inschrijvingen uit verschillende hoeken: zo hebben er bijvoorbeeld al dokters, verplegers, politici en ook VUB-alumni zich ingeschreven.

 

De inschrijvingen zijn beperkt en lopen af op zondag 10 april, dus er snel bij zijn is de boodschap. Inschrijven kan via deze link.