U bent hier

VUB-alumna en Fellow Els Ampe - tevens schepen van de stad Brussel en Brussels parlementslid - wil dat de politieke wereld meer openstaat voor nieuwe technologieën 

 

Hoe grijpen we de digitale revolutie aan om onze steden om te vormen tot smart cities? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat digitale start-ups vlot investeerders vinden?  En zullen de grote spelers zoals Telenet kunnen rekenen op een stabiele omgeving die nodig is om te groeien? Deze en andere vragen kwamen aan bod op de tweede editie van Technopolitics die donderdagavond 25 februari plaatsvond in auditorium QA op campus Etterbeek. Technopolitics zag vorig jaar het levenslicht aan de VUB als een forum dat technologie en poltiek dichter bij elkaar wil brengen. Alumna, VUB Fellow en politica Els Ampe (foto bovenaan) is initiatiefneemster van Technopolitics.

    

Alexander De Croo wil inzetten op tax shelter voor investeringen in start-ups. "Dat is zoveel efficiënter dan subsidies." 

Vicepremier en minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post Alexander De Croo - tevens VUB-alumnus Handelsingenieur - wil er alles aan doen om ons land op de digitale sneltrein te krijgen. België was een voortrekkersland bij de grote industriële omwentelingen in het verleden, met de eerste trein op het vasteland, de Solvayraden, Expo ‘58 enz.  Waarom zou dat vandaag niet opnieuw kunnen? We moeten ons niet blind staren op Silicon Valley.  De Croo wil inzetten op een systeem van tax shelter voor investeringen in start-ups. Als je met fiscale stimulansen investeringen op gang brengt, dan is dat zoveel efficiënter dan subsidies geven, aldus minister De Croo. 

 

   

Hoofd Telenet for Business Martine Tempels over de digitale revolutie in ons land

Topvrouw Martine Tempels van Telenet - ook al een alumna van de VUB - wees iedereen er nog eens op hoe snel alles de voorbije decennia geëvolueerd is en hoe razend snel het de volgende jaren zal gaan. Telenet is bereid om grote investeringen te doen, maar rekent wel op de politiek om een stabiel klimaat te creëren. 

 

VUB-prof Pieter Ballon over hoe technologie onze steden leefbaar houdt en slimmer maakt

Smart cities

Prof. Pieter Ballon (SMIT-iMinds) heeft pas een nieuw boek uit over smart cities en daar ging hij graag op in. De stedelijke overheden moeten veel meer de digitale mogelijkheden en netwerken benutten (o.m. analyse van big data) om steden efficiënter te besturen, ze leefbaarder te maken, de mobiliteitsproblemen aan te pakken. Maar prof. Ballon wees ook op de gevaren die de digitalisering en de beschikbaarheid van grote hoeveelheden gegevens in real time kunnen inhouden. Het komt er dus op neer om op een verstandige manier werk te maken van smart cities.