U bent hier

Na drie jaar theoretisch bezig te zijn geweest, wou Esther Roex vooral praktisch aan de slag. Dat was het enige dat de studente geschiedenis zeker wist toen ze over haar bachelorproef begon na te denken. Via de Wetenschapswinkel vond ze haar onderwerp: een onderzoek over kledingbezit en -productie in Hamont en Beringen. “Op hun lijst van onderzoeksvragen stond er een waarbij ik voor het Openluchtmuseum Bokrijk de kans zag om boedelinventarissen op te zoeken en te doorspitten. Bingo.”

 

Tekst: Geert Goessaert

 

Dat Esther voor een onderzoek bij het Openluchtmuseum Bokrijk koos, is niet zo vreemd: ze is afkomstig uit de streek. “Velen zeggen: Bokrijk, dat zijn toch die saaie huisjes? Maar ik heb dat nooit zo aangevoeld, wellicht omdat ik het al kende. Bovendien zijn ze er bezig met een hele vernieuwing. Dat merk je al aan de koepelnaam van de tentoonstellingen die ze rond vakmanschappen organiseren. BKRK heten die.”

 

Al 200 thesissen via de Wetenschapswinkel

De onderzoeksvraag die Esther via de Wetenschapswinkel aangereikt kreeg, ging uit van het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed van Vlaanderen (ETWIE). Dat is typisch voor de werking van de Wetenschapswinkel, die een aansprekingspunt is voor non-profitorganisaties op zoek naar wetenschappelijke ondersteuning in de vorm van studentenonderzoek. In de vijftien jaar dat de Wetenschapswinkel bestaat, heeft de organisatie zo al tweehonderd thesissen mee mogelijk gemaakt.

 

Waaronder dus ook die van Esther. “Ik was te laat om ermee bij te dragen aan de tentoonstelling over textiel en vakmanschap die het Openluchtmuseum Bokrijk organiseerde,” zegt Esther. “Maar er is een kans dat mijn resultaten zullen worden verwerkt in de erfgoedapp van Faro, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed.”

 

Ook dat is een voordeel van de Wetenschapswinkel: het brengt studenten in contact met organisaties en mensen van buiten de universiteit, wat vaak mogelijkheden opent. Het is in ieder geval een extra pluspunt dat ze op hun cv kunnen zetten. 

 

Lees meer over de bachelor Geschiedenis.