U bent hier

De leerkrachten van morgen hebben weinig kaas gegeten van hoe je verstandig met geld omspringt. Zelfs hun eigen financiële attitude laat te wensen over. Gelukkig zijn ze zichzelf van hun gebrek aan financiële vaardigheden bewust en blijken ze voorstander van bijkomende ondersteuning ter zake. Dit staat te lezen in een enquête die VUB-professor Lieven De Moor afnam bij 368 laatstejaarsstudenten uit de lerarenopleiding van 8 hogescholen.

 

Het huidige gebrek aan persoonlijke financiële knowhow bij toekomstige leerkrachten is een probleem. Het aanleren van financiële vaardigheden staat namelijk ingeschreven in de voorlopige tekst voor de nieuwe eindtermen van het secundair onderwijs. Dat maakt de studenten lerarenopleiding begrijpelijkerwijs ongerust. Hoe moeten ze iets aanleren wat ze zelf maar half onder de knie hebben? Wellicht daarom steunen ze een hervorming van de lerarenopleiding met betrekking tot meer financiële educatie. De meerderheid ziet vooral heil in het aanbieden daarvan in de reeds bestaande vakken.

 

De studie van De Moor is gepubliceerd in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Fincancial Counseling and Planning.