U bent hier

VUB-vicerector Jan Danckaert (midden) met ULB-rector Yvon Englert en Brussels minister-president Rudi Vervoort bij de voorstelling van See U op dinsdag 27 november 

De 41 eerste tijdelijke gebruikers van de voormalige Fritz Toussaintkazerne, op de hoek van de Kroonlaan en de Generaal Jacqueslaan in Elsene, zijn deze week bekendgemaakt. Ze nemen begin volgend jaar hun intrek in de leegstaande gebouwen en blijven er tot eind 2020. De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) selecteerde de bedrijfjes, organisaties en verenigingen in het kader van See U. Dat is de naam die de overgangsfase van het project Usquare.brussels gekregen heeft. Pas na 2020 wordt See U omgevormd tot Usquare.brussels, een universitaire wijk die VUB en ULB vorm zullen geven.

 

De 41 tijdelijke gebruikers voegen zich bij de Nederlandstalige lagere school Lutgardis en de FabLabs van VUB en ULB, die al eerder een tijdelijke vestiging kregen en hun activiteiten startten in september. Het ULB-VUB Fablab krijgt in het toekomstige Usquare overigens zijn definitieve plaats.

VUB vicerector Onderwijs en Studentenzaken Jan Danckaert ging op de persconferentie dinsdag dieper in op de belangrijke rol van het FabLab: “In het FabLab ULB-VUB worden prototypes gemaakt. Het biedt ruimte voor een creatieve kruisbestuiving tussen allerlei spelers, want het FabLab staat ook open voor de stad en de inwoners. Deze plek zal de ontmoeting en uitwisseling tussen een grote diversiteit van doelgroepen bevorderen: studenten, docenten, onderzoekers van verschillende faculteiten van de VUB en van de ULB, maar ook iedereen die een voorwerp wil maken of herstellen. Daarom zal het FabLab ULB-VUB één dag per week open zijn voor het publiek.”

 

Meerwaarde voor Brussel

Minister-president Rudi Vervoort benadrukte nog de grote meerwaarde voor Brussel van het toekomstige Usquare en van de tijdelijke ingebruikname de volgende twee jaar onder de naam See U.  “Dit tijdelijke gebruik van de voormalige Fritz Toussaintkazerne moet de site van Usquare.brussels zowel verlevendigen als openen naar buiten toe. Het complex is opgezet als een gesloten, in zichzelf gekeerde ruimte. Er moet meer openheid naar de wijk komen, maar ook naar de rest van Brussel en zelfs verder, want het deel van de universiteiten heeft een internationale ambitie. Het project moet een drievoudige harmonie creëren om te kunnen slagen. Ten eerste moet het in harmonie zijn met de wijk, omdat het tegemoetkomt aan lokale behoeften die momenteel onvervuld zijn (cultureel aanbod, groen, speelplein). Daarnaast is de harmonie met de universiteiten belangrijk, met aandacht voor de complementariteit. En tot slot moet er ook een harmonie zijn in de tijd, want de overgangsfase moet volledig aansluiten op het definitieve project, zodat deze locatie een identiteit krijgt die ook na de afronding van het tijdelijk gebruik blijft bestaan.”

 

Diversiteit

De diversiteit van de projecten die de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting heeft geselecteerd (zie lijst) komt tegemoet aan deze doelstellingen, zoals blijkt uit de zeven thema’s die zijn gekozen voor de activiteiten in de kazerne: Sustainable, Family, Food, Gallery, Lab, Community, Playground. 

 

 http://usquare.brussels/

VUB-professoren Marc Runacres en Lieven Standaert hebben met hun FabLab Brussels als eerste hun intrek genomen op de site van het toekomstige Usquare.brussels 

De voormalige kazerne moet een bruisend stukje Brussel worden