U bent hier

Dansfeesten zijn altijd al vervlochten geweest met het studentenleven in Brussel. Reeds 63 jaar geleden vond het eerste Geuzenbal plaats, toen het BSG een week vol festiviteiten organiseerde naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van ‘Geen Taal Geen Vrijheid’. Door het grote succes werd het bal een jaarlijks terugkerend evenement, maar het bleek een heuse uitdaging om geen verlies te maken. Daarom besloot BSG in 1968 om de organisatie van het bal aan het OSB over te dragen. Het financiële plaatje werd rooskleuriger toen men in ‘73 besloot om het bal op een vrijdag te organiseren in plaats van op zaterdag. Voormalig OSB-voorzitter Tony Tillez neemt ons mee in de geschiedenis en evolutie van de befaamde galabals.

Op 18 oktober gaat de verjaardagseditie van het VUB-OSB Galabal door in de Dockx Dome. Klik hier als je er graag bij zou willen zijn.

 

Feesten! Maar waar?

 

De locaties van de bals waren al van in het prille begin erg prestigieus. Zo ging het eerste bal van 1956 in de Wapenzaal van het Egmontpaleis op de Kleine Zavel, een toepasselijke plaats voor het Geuzenbal. Nadien zijn nog vele andere zalen de revue gepasseerd, de ene al wat geschikter dan de andere aldus Tony Tillez:

 

“Ik herinner me dat de bals in Dilbeek waren. De zaal aan Westrand was ideaal gevestigd, want met de brouwer zo dichtbij konden we in de nacht nog om extra drank vragen. Door de grote opkomst was deze zaal na een tijdje niet meer bruikbaar voor het evenement. We weken uit naar de Magdalenazaal, maar hier viel de uitbating enorm tegen. De bediening was te traag, er was te weinig drank… We moesten bakken bier in allerhaast bijkopen en zelfs de deelnemers kochten hun eigen drank in nabijgelegen cafés. Tot ongenoegen van de uitbater uiteraard.”

 

Jaren gingen voorbij, maar écht settelen op een vaste locatie bleek gewoon geen optie voor de legendarische feesten. Dit voortdurend rondzwerven heeft natuurlijk wel als voordeel dat je zo nu en dan kan uitpakken met een klepper van een locatie. Zo zal het galabal ter ere van de 50e verjaardag van VUB en OSB in de Dockx Dome plaatsvinden. Dat belooft voor de toekomst!

Oud OSB-voorzitter Tony Tillez, uit de collectie van CAVA.

Geen dans zonder muziek:

 

Vroeger had je geen Geuzenbal zonder een indrukwekkend muzikaal programma. Zo werden de eerste bals opgeluisterd met koperblazers en sfeerorkesten. In de jaren 60 had je dan weer de rock ‘n roll invloed, waardoor je special guests als De Kreuners op de podia kon aantreffen. In de recentere jaren werden de koperblazers ingeruild voor DJ’s, maar ter ere van de aloude tradities zal het Galabal op 18 oktober oude hits nieuw leven inblazen met de live band Ingenius.

 

“Het bal begon destijds om 20u en vanaf 21u stond iedereen op de dansvloer. Iedereen deed mee, al dan niet in de maat, al huppelend of vallend. Uiteraard kon zang ook niet ontbreken. Ik herinner me het repertoire van “Tinneke van Heule”, de drankliederen van het BSG, enkele Franstalige liederen, het vanuit Cardiff overgewaaide Black Bird en zoveel meer. En natuurlijk had je geregeld ook een salamander, die geëchood werd door de ganse zaal”, vertelt Tony Tillez wanneer we hem vragen welke liederen voor hem onlosmakelijk verbonden zijn met de eerdere generaties van het Galabal.

Een symbool van de VUB-camaraderie:

 

De hedendaagse populariteit van de VUB galabals zou een mens nog doen vergeten dat het niet altijd zo simpel was om een massa volk bijeen te krijgen voor een avond vol dans en vertier: “Onze missie was vanaf ‘68 om het bal weer financieel sterk te krijgen. Dat lukte vrij goed tot 1980. Het was het jaar van de vrijzinnigheid, waarin allerlei activiteiten georganiseerd werden. Het bal moest de grote afsluiter worden, maar het Belgisch weer liet ons in de steek en ook het volk liet het afweten. De jaren voordien waren steeds topedities, zowel qua opkomst, sfeer en financiën. Maar iets met mooie liedjes, weet je wel…”, mijmert Tillez.

 

Gelukkig begon het tij na verloop van tijd weer te keren. De Galabals zijn opnieuw een geliefde traditie waarvoor studenten, alumni en VUB-personeel met plezier een gaatje in hun agenda vrijhouden. Weer of geen weer. Dit jaar wordt nóg meer volk verwacht dan anders, aangezien het Galabal een belangrijke pijler is binnen het feestjaar van de VUB en OSB. Tony Tillez heeft er alvast veel zin in: “Bij een geuzenbal, wat de naam ook moge zijn, is het belangrijkste dat de Geuzen van de VUB hun band kunnen behouden en zelfs verstevigen. Er vervaagt veel met de jaren, maar de opgebouwde vriendschap blijft bestaan. Deze kan ik dankzij de OSB blijven beleven en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Tot op het galabal!”