U bent hier

VUB-rector Caroline Pauwels: "Een mooie basis om ons nog verder te ontwikkelen, zowel in de stad, in België als in de wereld."  

De Vrije Universiteit Brussel bevestigt haar toppositie als universiteit met haar 182e plaats in de QS World University Rankings. QS Rankings is wereldwijd één van de meest vooraanstaande rankings van universiteiten. Slechts de beste 965 universiteiten halen deze publicatie. Daarvoor werden maar liefst 4000 universiteiten wereldwijd geëvalueerd. Enkel KU Leuven en UGent moet de VUB in Vlaanderen voor laten gaan op de ranking. Daarnaast staat UAntwerpen nog op de lijst. Rector Caroline Pauwels is trots op de prestatie die de VUB heeft neergezet. “Zowel educatief als wetenschappelijk staan we er goed voor. En het belang van onze relatie met internationaal Brussel wordt weer eens benadrukt. Een mooie basis om ons nog verder te ontwikkelen, zowel in de stad, in België, als in de wereld.”

 

De QS-ranking oordeelt positief over de VUB. “De Vrije Universiteit Brussel is een dynamische moderne universiteit met twee groene campussen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze is uw ideale partner voor prestigieus internationaal onderzoek en onderwijs met een Europees en globaal perspectief.”
 

Het onderwijsprogramma kan ook op lof rekenen. “Als # 182 in de wereld biedt de VUB een hoogwaardige Engelstalige Bachelor, Master, PhD en verschillende certificaat programma’s met redelijke inschrijvingsgelden. Alle vakgebieden zijn vertegenwoordigd, wat betekent dat studenten een inzicht krijgen dat zich boven hun eigen discipline uitstrekt. Cursussen worden gegeven door eminente academici en zakelijke professionals, allemaal met een opendeur beleid voor studenten.”
Het academisch niveau is volgens QS goed. “Met meer dan 150 internationaal erkende onderzoeksteams leidt de VUB studenten op in vele disciplines van fundamenteel en toegepast onderzoek.”
 

De VUB wordt ook geprezen voor haar innovatie en economische invloed. “Dankzij de oprichting van meer dan 20 spin-offs in diverse domeinen speelt VUB een prominente rol in het aantrekken en opzetten van nieuwe economische activiteiten op en rond de twee campussen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”

 

Brussel
Dat de VUB in Brussel ligt, is een groot voordeel voor QS. “VUB is verspreid over twee groene campussen in de kosmopolitische stad Brussel en telt ruim 15.000 studenten, waarvan 21% internationaal zijn. De campussen hebben alles wat een student nodig heeft: een uitgebreide bibliotheek, moderne laboratoria, een carrièrecentrum, sportfaciliteiten, medische zorg, taalscholen, studentenrestaurants en een cultureel centrum.”
 

Over de stad zelf is ze enthousiast. “De hoofdstad van België wordt vaak de ‘hoofdstad van Europa’ genoemd, door de vele internationale organisaties die zich daar huisvesten. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het uitgegroeid tot het administratieve centrum van organisaties zoals de Europese Unie (EU), de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), de Werelddouaneorganisatie en EUROCONTROL, om maar een paar te noemen. Dus, als je politicologie, internationale betrekkingen of voor vertaler-tolk wilt studeren, is Brussel waarschijnlijk jouw Belgische stad.”
 

Verder roemt QS het bloeiende nachtleven, de restaurants van wereldklasse en de unieke winkelgelegenheden, waaronder openluchtmarkten en galerijen. Kosmopolitisch en meertalig Brussel heeft volgens QS een heel ruim en aantrekkelijk cultuur- en recreatie-aanbod.
 

QS Ranking
In de QS Rankings worden de 965 beste universiteiten van de wereld opgenomen. In totaal werden meer dan vierduizend universiteiten geëvalueerd. Het team van QS heeft daarvoor meer dan 75 miljoen citaten geanalyseerd uit meer dan twaalf miljoen papers en maar liefst 115.000 survey antwoorden van werkgevers en academici verwerkt. Massachusetts Institute of Technology is in 2018 recordhouder door voor de zesde jaar op rij de titel ‘beste universiteit ter wereld’ binnen te halen.