U bent hier

Door samen met ‘rector voor 1 week’ Jana Goyvaerts het podium te betreden, onderstreepte Caroline Pauwels tijdens de academische opening de belangrijke plaats die studenten innemen aan de VUB. Studenten Jimmy Hendry Nzally (International Student Platform) en Daniel Van Den Broecke (Studentenraad) leverden daarvan in BOZAR het perfecte voorbeeld, met speeches die draaiden rond  studentenverwezenlijkingen en gedeeld enthousiasme voor het emanciperende project van de VUB.

By sharing the stage during the academic opening with ‘rector for 1 week’ Jana Goyvaerts, Caroline Pauwels wanted to underline the important role students play at the VUB. A perfect example of this was given by students Jimmy Hendry Nzally (International Student Platform) and Daniel Van Den Broecke (Studentenraand) in BOZAR, by giving speeches which revolved around student accomplishments and shared enthusiasm for the emancipatory project that is VUB.

 

Het was Jimmy Hendry Nzally die de spits afbeet. Met een kersvers masterdiploma in Linguistics and Literary Studies op zaken en op de drempel van een doctoraatsstudie in political sciences, vertelde de uit Gambia afkomstige student hoe hij een jaar geleden aan de VUB belandde en zich al snel thuis voelde in de studentengemeenschap.

 

“De VUB maakte van mij een beter mens,” verkondigde hij enthousiast. De kans is groot dat hij daarmee óók bedoelde dat de universiteit veel energie bij hem opwekte, want al snel vertegenwoordigde hij de VUB op tal van conferenties en seminaries, ook in het buitenland. Hij werd eveneens medewerker bij De Moeial, dat daardoor een “meer tweetalig magazine” werd. En om het helemaal af te ronden, stond Nzally ook aan de wieg van ASCOM, de nieuwe VUB Africa Students Community. Zijn raad aan nieuwe internationale VUB-studenten weerspiegelde wat hij zelf zo duidelijk in praktijk bracht: dat ze niet alleen moeten proberen uit te blinken in hun studies, maar ook vrienden met elkaar moeten worden om samen de geschiedenis en cultuur van de VUB te ervaren. Nzally besloot zijn rede met een quote van Albert Einstein: “Streef ernaar waardevol te zijn in plaats van gewoon maar succesvol.” Eraan toevoegend dat de VUB daarvoor “de perfecte plaats” is.

 

Na Jimmy Hendry Nzally was het de beurt aan Daniel Van Den Broecke om de volle zaal toe te spreken. Hij liep vooruit op de speech die rector Caroline later zou houden - en dan vooral op haar pleidooi voor meer rebelsheid in de wereld. “Ook de Studentenraad bekijkt, samen met de studenten, de bestaande structuren kritisch en probeert te rebelleren in de gevallen waar wij niet mee akkoord zijn.” Hij somde op tot wat die spirit, gepaard gaande met een  opbouwende ingesteldheid, in het verleden al had geleid: de organisatie van massablokken, het project ‘Loungebar 1050’, de Basic Fit Lounge, en natuurlijk het laatste heldenfeit, het doordrukken van een nachtbus die elke donderdag van het centrum van Brussel naar Etterbeek en vice-versa zal rijden.

 

Van daar naar het streven om de universiteit nog duidelijker op de kaart te zetten in de hoofdstad, is een kleine stap. Maar Van Den Broecke gaf er een knappe wending aan. “We willen ook dat Brussel trots is op de VUB,” gaf hij te kennen. Waarop hij zich rechtstreeks tot de studenten richtte, met de oproep tot meer verbondenheid met de universiteit. “Jullie zullen hier tenslotte enkele van de mooiste jaren van je leven spenderen. Aan jullie om zelf jullie inspraak in deze organisatie te vergroten.”

 

Lees ook:
> Caroline Pauwels zet nieuw academisch jaar in met blik van Magritte
> Meer dan 300 alumni keren terug naar Brussel
> Met de B van VUB

Hug the world, hug diversity

Hug the world, hug diversity