U bent hier

Media-onderzoeker Kevin Smets (rechts) en fysicus Vincent Ginis (links) werden verkozen als lid van de Jonge Academie.

Twee onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, Vincent Ginis en Kevin Smets, zijn verkozen om lid te worden van de Jonge Academie. Vandaag worden in totaal tien nieuwe leden voorgesteld om 16:00 in het Paleis der Academiën in Brussel. Ze zijn lid van 1 april 2017 tot 31 maart 2022. 

 

Fysicus Vincent Ginis, die ook een aanstelling in Harvard heeft, doet onderzoek naar de interactie tussen licht en materie met behulp van artificieel gestructureerde nanomaterialen. Kevin Smets, die ook aan de UAntwerpen werkt, heeft als studieobject mediaproductie en -beleving in de context van migratie en conflict, met een focus op het Midden-Oosten.

 

Vincent Ginis: “De Jonge Academie combineert de afstand van de dagelijkse praktijk en de interdisciplinariteit eigen aan de Academie met de grinta van gedreven, jonge wetenschappers die de maatschappij mee vorm willen geven. Het is een voorrecht om deel uit te maken van deze organisatie.”

 

Kevin Smets: “Ik ben enorm vereerd om de enthousiaste ploeg van de Jonge Academie te mogen vervoegen, gezien de rol die ze speelt in het vormgeven van de wetenschap en universiteit van morgen. Ik ben ook zeer blij dat onze universiteit de Jonge Academie als een belangrijke gesprekspartner ziet in het uitzetten van haar toekomstig beleid.”

 

Onder de andere nieuwe leden zijn zes wetenschappers en twee kunstenaars.

  •          Camilla Bork (KU Leuven) Analyse van de sociale betekenis van muzikale uitvoeringen, vooral de constructie van identiteit van muzikanten en publiek.
  •          Elke Cloots (UHasselt) Onderzoek naar de rol van nationale en constitutionele identiteit in het recht van de Europese Unie en van haar lidstaten.
  •          Lodewijk Heylen (UHasselt / PXL) Contextueel kunstenaar, artistiek ondernemer en interdisciplinair onderzoeker binnen de stedelijke en maatschappelijke invloedssferen.
  •          Athar Jaber (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen) Kunstenaar en onderzoeker. Relaties en associaties tussen beeldhouwkundige praktijk en socio-politieke, filosofische en natuurkundige realiteiten.  
  •          Sofie Verbrugge (UGent) Onderzoek naar modellen die toelaten om kosten en mogelijkheden van verschillende ICT-oplossingen tegen elkaar af te wegen.
  •          Katrien Verveckken (KU Leuven) Hoe drukken Spaanse sprekers een ‘hoeveelheid’ uit? Analyse van metaforen, context en kwantificatie in andere talen.
  •          Sylvia Wenmackers (KU Leuven) Wetenschapsfilosoof en fysicus op zoek naar de grens tussen het onwaarschijnlijke en het onmogelijke.
  •          Nele Witters (UHasselt) Interdisciplinaire studie van natuur-gebaseerde strategieën voor maatschappelijke problemen zoals lucht- en bodemverontreiniging.

 

De Jonge Academie

 

De Jonge Academie verenigt jonge toponderzoekers en –kunstenaars met een eigen kijk op maatschappij, wetenschap, kunst en beleid. Via standpunten, opinies en evenementen over actuele thema’s wil zij bijdragen tot de publieke beeldvorming over wetenschap en kunst en het debat over wetenschapsbeleid.

 

De wetenschappelijke leden zijn verbonden aan een Vlaamse universiteit en/of een Vlaamse of federale wetenschappelijke onderzoeksinstelling en hebben bij intrede minimaal 3 en maximaal 10 jaar geleden hun doctoraat behaald. De leden-kunstenaars zijn minimum 25 en maximaal 39 jaar oud en hebben een duidelijke affiniteit met de thema’s van de Jonge Academie. Het lidmaatschap duurt vijf jaar. Kandidaten worden verkozen na een open oproep en dit op basis van een sterk dossier en een uitgesproken motivatie. De Jonge Academie streeft naar een brede vertegenwoordiging van de verschillende wetenschappelijke en artistieke disciplines.