U bent hier

Vandaag 12 maart om 16u30 zal de Faculté des sciences économiques, sociales, politiques et de communication (ESPO) van de UCLouvain drie eredoctoraten uitreiken. Een van de laureaten is VUB-rector Caroline Pauwels. Lees hierover meer in het persbericht van de UCL, waarin de drie eredoctoraten worden toegelicht.

 

In 2015 organiseerde ze de eerste World Difference Day (www.differenceday.com). In 2017 werd ze uitgeroepen tot Brussels Leader of the Year en momenteel is ze een van de tien invloedrijkste intellectuelen van Vlaanderen.

 

Caroline Pauwels is filosofe en communicatiewetenschapster, gespecialiseerd in Europese en nationale mediabeleidsproblematiek en in de economie van de mediasector.

 

De faculteit ESPO aan de UCLouvain wil met Caroline Pauwels’ eredoctoraat het belang van de Vlaamse cultuur en de Nederlandse taal  voor haar opleidingen benadrukken.

 

Loujain El Hathoul (°1989) is een Saoedi-Arabische vrouwen-rechtenactiviste.
Hoewel ze verschillende keren gedetineerd werd, is ze zich steeds in haar land blijven engageren voor de opkomst van een burgermaatschappij. Sinds mei 2018 is ze gedetineerd. Verschillende rapporten maken gewag van mensonterende en folterpraktijken. Bij de uitreiking van het eredoctoraat zullen haar zussen, die in België wonen en aan de UCLouvain zijn opgeleid, aanwezig zijn.

 

Dit eredoctoraat wordt uitgereikt op het moment dat het vooronderzoek is afgerond (sinds 1 maart) en dat haar proces van start zou kunnen gaan. Haar kandidatuur is eveneens voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede.

 

John Roemer (°1945) is hoogleraar aan de University of Yale.
Econoom, politicoloog en filosoof. Aanleiding voor zijn eredoctoraat is het opstarten in september a.s. van een innovatieve bacheloropleiding binnen onze faculteit waarbij deze drie disciplines gecombineerd worden. Hij is bovendien gespecialiseerd in socialisme en de meting van bevordering van gelijke kansen.