U bent hier

VUB-rector Caroline Pauwels en ULB-rector Yvon Englert vertrekken samen op missie naar China van 8 tot 14 april 2017. Deze eerste gezamenlijke missie van de twee universiteiten vormt voor beide instellingen een uitgelezen gelegenheid om hun partnerships met hun Chinese tegenhangers te verdiepen en tegelijk uit te kijken naar mogelijkheden om er nieuwe aan te gaan in de onderzoeks- en onderwijssector.

 

Tijdens deze missie zullen vooral vier belangrijke domeinen  worden verkend. Daarbij wordt rekening gehouden met de omvang van de al bestaande samenwerking tussen de ULB en de VUB op het vlak van rechten en humane en sociale wetenschappen, communicatie en journalistiek, geneeskunde en biowetenschappen, en talen en vertaalkunde.
 
 
De delegatie van vijftien personen reist naar Peking, Shanghai en Xi’An waar ze verschillende universiteiten en partnerinstellingen gaat bezoeken. Dat zijn onder meer de Renmin University, Fudan University en Northwestern Polytechnical University, waarmee de VUB al een nauwe relatie onderhoudt, en de Beihang University en East China Normal University, bevoorrechte partners van de ULB. Tijdens deze reis zullen de ULB en de VUB ook hun samenwerkingsovereenkomsten met de Tongji University en de Fudan University hernieuwen. Verder willen de ULB en de VUB een trilateraal Memorandum of Understanding (MOU) ondertekenen met de Communication University of China (CUC), de toonaangevende universiteit voor journalistiek in China. Een van de doelstellingen van de missie is ook het gezamenlijk onderzoek van de ULB en de VUB met hun Chinese partners te versterken. De culturele academische uitwisselingen zullen toegespitst zijn op de China Central Academy of Fine Arts (Peking).
 
 
China is voor de ULB en de VUB al jaren een van de prioriteiten in de ontwikkeling van hun internationale betrekkingen. Jaar na jaar zijn er meer uitwisselingen van studenten en professoren. Verschillende faculteiten organiseren gezamenlijke masters.
 
 
Momenteel hebben de ULB en de VUB in het totaal 160 overeenkomsten met 66 partnerinstellingen in China en worden 57 doctorandi samen met een Chinese instelling begeleid. Het aantal studenten “in” en “out” die bij uitwisselingsprogramma’s zijn betrokken, loopt op tot iets meer dan 200 per jaar.
 
 
Voor studenten is studeren in China een unieke kans. Het gaat niet alleen om de ervaring onderwijs te kunnen volgen aan prestigieuze Chinese universiteiten met topbegeleiding en –voorzieningen. Ze proeven er ook van de cultuur en voor sommigen is het een kans om hun kennis van de Chinese taal in de praktijk te brengen.
 
 
Nu hoger onderwijs steeds internationaler wordt, willen de ULB en de VUB op die manier hun krachten bundelen om het imago van de Brusselse hoofdstad in het buitenland te versterken als centrum van wetenschappelijke uitmuntendheid, als gastvrije en multiculturele studentenstad en als strategische metropool waar Europese instellingen thuis zijn.