U bent hier

In deze tijden van toenemende individualisering van onze maatschappij opent buurtparticipatie vaak deuren die anders onherroepelijk gesloten blijven. Het Institute for European Studies (IES) van de VUB staat aan de wieg van een Europees initiatief dat met behulp van energiemonitors mensen toelaat om thuis energie te besparen én met buren tips en informatie uit te wisselen.

 

Het project heet PARENT. Dit staat voor PARticipatory platform for sustainable ENergy management. Het project loopt tot 2019 en maakt deel uit van het Urban Europe Joint Programming Initiative van de Europese Commissie. Het loopt in drie Europese steden: Amsterdam (Nederland), Bergen (Noorwegen) en Brussel. In Brussel wordt het project door Innoviris gefinancierd. Vooral de gemeenten Vorst en Watermaal-Bosvoorde draaien in dit proefproject mee, maar ook mensen van andere Brusselse gemeenten kunnen in principe meedoen.

 

In elk van de deelnemende steden werken onderzoekers, lokale overheden en burgers samen om een platform op te zetten dat mensen toelaat om hun huishoudelijk elektriciteitsverbruik te monitoren en in te perken.

 

IES-onderzoeker Trisha Meyer licht toe:

 

“We gingen ongeveer een jaar geleden met PARENT van start en zitten nu in een fase waarin we zoveel mogelijk burgers proberen te mobiliseren om actief deel te nemen. Het doel is om 200 huishoudens aan boord te krijgen. De deelnemers krijgen een gratis energiemonitor ter waarde van 229 EUR, waarmee ze hun eigen elektriciteitsconsumptie haarfijn in het oog houden. Via een online platform kunnen ze hun verbruik met anderen vergelijken en ook uitdagingen aangaan om hun verbruik in te perken. En de kers op de taart is dat ze tijdens workshops hun ervaringen en tips kunnen uitwisselen met andere buurtbewoners. Op het einde van het project leggen we de resultaten in de drie steden naast elkaar en trekken we een aantal conclusies die we aan beleidsmakers op lokaal en Europees niveau zullen overhandigen. We zijn ervan overtuigd dat dit project op die manier zal bijdragen tot een beter energiebeleid, maar ook inspirerend kan werken voor andere steden in heel Europa!” 

We zijn overtuigd dat dit project zal bijdragen tot een beter energiebeleid, maar ook inspirerend kan werken voor andere steden in heel Europa

Woon jij in één van de deelnemende gemeenten of ken je iemand die daar woont en mogelijks interesse heeft? Neem dan zeker even een kijkje op www.parent-project.eu of neem contact op met Trisha Meyer van het Institute for European Studies (brussels@parent-project.eu).