U bent hier

De leerlingen mogen experimenteren in moderne laboratoria.

Zelf een ecosysteem bouwen, criminoloog zijn voor een dag of met lasertechnologie een parasiet vinden? Leerkrachten van de derde graad middelbaar onderwijs kunnen voortaan hun leerlingen laten proeven van het leven aan de universiteit. De Vrije Universiteit Brussel biedt tal van interactieve workshops en infosessies aan tijdens vier vakoverschrijdende eindtermendagen (VOETEN-dagen).

 

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) biedt vanaf dit schooljaar de mogelijkheid om te ontdekken wat het betekent om te studeren aan een universiteit. De VOETEN-dagen (of de vakoverschrijdende eindtermen-dagen) is het nieuwe concept voor secundaire scholen en hun leerlingen uit de derde graad. Tijdens deze dagen biedt de VUB tal van workshops aan, zowel ‘hands-on’ workshops als infosessies over de opleidingen en hulp bij studiekeuze. 

“We geven leuke interactieve workshops met state-of-the-art materiaal. Zowel leraars als leerlingen hebben er baat bij.”
-
Sabien De Mont, coördinator VOETEN-dagen voor de faculteit Wetenschappen

De leerlingen zijn altijd blij om een dagje weg te zijn van school. En dat in een nieuwe omgeving, op een bruisende campus met indrukwekkende aula’s en moderne labo’s. Ook kunnen ze eens kijken hoe onze studenten erbij lopen. Verder bieden onze eigenzinnige professoren kennis en materiaal aan die de scholen vaak niet kunnen bieden. De individuele aanpak die daarbij komt kijken is nog een pluspunt van de VOETEN-dagen.Tot slot krijgen de leerlingen vaak nog de opdracht van hun leraar op achteraf een kleine presentatie over de dag te doen, wat ook nog educatief kan zijn.” – Sabien De Mont

 

 

Hoe ziet zo’n VOETEN-dag eruit?
Om 9.30u starten we met een sessie in de iconische aula Q van de VUB. Daarna worden de leerlingen verdeeld in hun groepjes en gaan ze naar de workshop van hun keuze. Ook de lunch wordt verzorgd. De workshops zijn ten laatste om 16.00u gedaan. De VUB nodigt jou en je leerlingen uit, dus er zijn geen kosten aan verbonden. Ook aan de leerkrachten hebben we gedacht: voor jou staat een nascholing rond social media en het gebruik in de klas, op het programma.

 

 

Wanneer?

Wij bieden je de mogelijkheid om op een van onze dagen langs te komen op VUB: twee data in het najaar donderdag 17 november 2016 en dinsdag 22 november 2016 en twee data in het voorjaar donderdag 9 maart 2017 en dinsdag 28 maart 2017. Je schrijft je in voor een of meerdere dag(en) en selecteert een volledige of een halve dag om met je leerlingen aan de workshops deel te nemen.

 

 

Programma
Er zijn 5 thema’s van workshops waaruit gekozen kan worden:

  • Studiekeuze;
  • Cultuur en letteren;
  • Economie;
  • Menswetenschappen;
  • Wetenschappen en techniek.

 

Per dag zijn er verschillende pakketten van workshops samengesteld. Iedere leerling kan een pakket van workshops kiezen; de combinatie van workshops binnen 1 pakket ligt vast. We raden aan om de keuze in overeenstemming met je leerlingen te maken, of in functie van hun interesses en behoeften. Bekijk hier de keuzemogelijkheden voor: 17 november22 november9 maart en 28 maart. Meer informatie over de inhoud van de workshops vind je op de website, of download de volledige brochure.

 

Inschrijven kan ook via deze link.