De opnames
Vanaf volgende week begint de Universiteit van Vlaanderen met het opnemen van de eerste 10 colleges over de thema’s brein en tijd. Niet in een typische aula, maar in danstempel Carré in Willebroek. De wetenschappers krijgen zo een hip podium buiten hun comfortzone. Zo treden we met de academische kennis midden in de leefwereld van de jonge doelgroep.
 
Op 27 september komt het thema "brein" aan bod: Johan Verbraecken (UAntwerpen) heeft het over waarom je hersenen slaap nodig hebben, Elke Van Hoof (VUB) over wat stress doet met het brein, Mark Reybrouck (KU Leuven) over muziek in je hoofd, Kathleen Venderickx  (UHasselt) over hoogbegaafdheid en Wouter Duyck (UGent) over waarom mensen foute beslissingen nemen.
 
Op 28 september is het thema “tijd”: Wouter Rogiest (UGent) weet hoe we de files verkorten, Natalie Beenaerts (UHasselt) vertelt hoe de purperen hei er over 50 jaar zal uitzien, Marit Van Cant (VUB) over wat skeletten ons leren over het verleden, Leen Decin (KU Leuven) over waarom een ruimtereis een verjongingskuur is en Walter Weyns (UAntwerpen) heeft het over de steeds sneller wordende tijden.
 
Vanaf 6 november zijn deze colleges gratis te bekijken op VRT NU, YouTube en de partners van VRT. Over daaropvolgende opnames wordt later gecommuniceerd. 
 
Succes in Nederland
De mosterd van hun concept haalden de makers bij hun partners in het noorden. De Universiteit van Nederland is daar al enkele jaren een hit op het internet. Initiatiefnemers Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping vonden het vreemd dat de meest interessante leerstof van topwetenschappers enkel bereikbaar was voor de studenten in de collegezaal. Zo besloten ze in 2012 hun eigen universiteit op te richten: een plek waar de meest bevlogen sprekers hun verhaal vertellen in een hippe nachtclub én waarbij de colleges online voor iedereen toegankelijk zijn. Vier seizoenen later staan er meer dan 600 colleges op internet en experimenteren ze ook met nieuwe formats.
 
Media-partners
De Universiteit van Vlaanderen wordt van bij het begin gedragen door heel wat partners.
 
VRT stapt als hoofdsponsor mee in het project. CEO Paul Lembrechts hecht erg veel belang aan wetenschapscommunicatie en zet de Universiteit van Vlaanderen hoog op de agenda. De colleges zullen vanaf 6 november te volgen zijn via VRT NU en VRT zal breed haar kanalen inzetten om de wetenschappers een podium te bieden.
 
Radio 1 zet als "altijd benieuwde" radiozender mee de schouders onder dit nieuw initiatief. De Universiteit van Vlaanderen wordt een nieuwe inspiratiebron voor onderwerpen en gasten in Nieuwe Feiten en Interne Keuken. In het komende seizoen bundelt  Radio 1 op enkele themadagen (op radio en online) de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond actuele topics. Daarnaast plant Radio 1 een podcastreeks en een avondvullende roadshow door Vlaanderen.
 
Ook Knack magazine stapt als partner mee in het project. Knack-wetenschapsjournalist Dirk Draulans zal bij Knack mee de thema’s van de Universiteit van Vlaanderen uitdiepen. Op Knack.be zullen de mini-colleges verrijkt worden door opiniestukken en analyses. In de print-editie zullen hot topics verder uitgediept worden.
 
De vijf Vlaamse universiteiten zijn onontbeerlijke partners van het eerste uur. Want alle sprekers werken aan de universiteiten en dankzij hun medewerking  zal Vlaanderen nog meer op de hoogte zijn van waar de academische wereld mee bezig is.
 
Caroline Pauwels, rector van de VUB, laat optekenen dat liefde voor wetenschap overbrengen een essentiële opdracht is van de universiteit. "De Universiteit van Vlaanderen  brengt die passie voor kennis en wetenschap binnen ieders bereik. Daar kan de samenleving alleen maar beter van worden .”
 
Live college volgen
Na de eerste opnames in Carré, trekt de Universiteit van Vlaanderen naar nog meer locaties waar je een prof niet onmiddellijk zou verwachten. In elke studentenstad zal een pop-up-studio worden opgetrokken op de hipste plaatsen. Die locaties transformeren dan drie dagen lang tot een opnamestudio. Op één avond worden vijf colleges van een kwartier opgenomen, gevolgd door een vragenrondje. Achteraf kan het publiek aan de toog gezellig napraten met de proffen.
 
Tickets zijn vanaf nu te koop via de website van de Universiteit van Vlaanderen.