Hoe gebruiken politici en hun partijen de groeiende berg data die elk van ons genereert door ons internetgebruik? En in hoeverre wordt de uitkomst van verkiezingen beïnvloed door vals nieuws en de filterbubbels waarin we ons willens nillens opsluiten? De discussie erover is verre van voorbij, maar een van de gezaghebbende stemmen is alvast Marcy Wheeler.  
 
The Woman Who Knows the NSA's Secrets
De Amerikaanse journaliste en blogster is de drijvende kracht achter de site emptywheel.net en gespecialiseerd in onderwerpen als nationale veiligheid en burgerrechten. Uit eigen ervaring weet ze hoeveel gegevens er circuleren op het internet: ze is bekend voor de manier waarop ze nieuwsfeiten, of belangrijke aanvullingen daarop, kan distilleren uit zogenaamde 'document dumps'.  
 
Zo was ze de enige die opmerkte dat een gelekt document over martelingen door de VS het aantal keren vermeldde dat Khalid Sheikh Mohammed, een militant van Al Qaeda, was gewaterboard: 183 keer in één maand. In een in 2013 verschenen portret van Wheeler door Newsweek, onder de titel 'The Woman Who Knows the NSA's Secrets', werd nog verwezen naar de prestatie.  
 
Vals nieuws, een vals begrip?
Haar scepsis en scherp onderscheidingsvermogen komt ook tot uiting in haar mening over 'vals nieuws'. Zij beschouwt het begrip namelijk als contraproductief, omdat het alleen al door zijn benaming tegenover 'waar nieuws' wordt geplaatst, waaronder dan vooral wordt verstaan: nieuws dat geproduceerd wordt binnen een traditoneel 'editor-and-reporter'-systeem. Maar dat nieuws, met zijn veelgeprezen keurmerk van objectiviteit, is in laatste instantie ook maar een narratief gericht op een bepaalde groep – een groep die op verschillende tijdstippen verschillende categorieën heeft uitgesloten en dat nog steeds doet: vrouwen, zwarten, mensen uit de arbeidersklasse. "Objectiviteit is uitgevonden als een marketinglist," zegt ze in een voor haar typische formulering.  
 
Marcy Wheeler gaat woensdagavond 25 januari om 20 uur in debat met Colin Bennet, hoogleraar aan de Universiteit van Victoria en expert inzake bewakingstechnologieën en praktijken ter bewaring van de privacy. Momenteel verricht hij onderzoek naar het verzamelen en gebruik van persoonlijke gegevens door politieke partijen. Het debat, georganiseerd door de vzw Privacy Salon, vindt plaats in het Brusselse ontmoetingscentrum 'De Markten' en wordt geleid door Jennifer Baker, verbonden aan de tech-website Ars Technica en zelf een gerenommeerde tech- en privacy-journaliste.  

Voter surveillance, micro-targeting and media manipulation: what are the risks for privacy, data protection and democracy? 

A PRIVACYTOPIA event in de context van CPDP2017
Drinks om 19.30
Georganiseerd door Privacy Salon
Plaats: De Markten, Spiegelzaal, Oude Graanmarkt 5 Rue du Vieux Marché aux Grains, 1000 Brussels
Moderator: Jennifer Baker, ArsTechnica (BE)