U bent hier

VUB emeritus professor Vera Rogiers geeft vrijdag 8 december haar inaugurale lezing voor de binnenlandse Franqui-leerstoel 2017-2018. In aula 08 van gebouw O op Campus Drie Eiken van de universiteit van Antwerpen zal ze het hebben over ‘Het gebruik van alternatieve methoden om proefdieren te vervangen in de toxicologie: dermato-cosmetische producten als toepassingsgebied.’ Vera Rogiers wordt wereldwijd erkend als een autoriteit op het gebied van anlternatieve methoden in de toxicologie.

 

Vera Rogiers leidt aan de VUB de onderzoeksgroep In Vitro Toxicologie en Dermato-Cosmetologie, dat op 25 september van dit jaar nog een innovatiecentrum opstartte met als doel de research naar alternatieve onderzoeksmethoden te starten. Dat Innovation Centre 3Rs bouwt voort op een kwart eeuw toponderzoek aan de VUB naar in-vitro methoden als alternatief voor dierproefonderzoek in (bio)medische research.

 

‘3Rs’ staat voor ‘reduction’, ‘refinement’ en ‘replacement’.  Het concept grijpt terug naar de ideeën van de filosofen Russell en Burch. Die stelden voor het eerst dat het niet opgaat om voor alles en nog wat dierproeven te gebruiken. ‘Reduction’ betekent dat als het men minder dieren kan, dat je het dan met minder dieren moet doen. ‘Refinement’:  als je toch met dieren werkt, doe het dan humaner. En ‘replacement’: als het zonder dieren kan, doe het dan ook zonder.

 

Meer info over hoe Vera Rogiers en haar onderzoek dierenleed helpt te verzachten, vindt u in het profiel dat van de professor in VUB Today is verschenen