U bent hier

Actievoerders tegen VUB-lezing Theo Francken

VUB-rector Caroline Pauwels heeft laten weten dat ze staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken opnieuw uitnodigt voor een lezing aan haar universiteit. Een geplande lezing van Francken werd gisteren 2 mei verhinderd door een groep militante studenten die de toegang tot de aula waar de lezing zou plaatsvinden versperden. 

 

Theo Francken zou dinsdagavond 2 mei een lezing houden op uitnodiging van de Kring der Economische, Politieke en Sociale Wetenschappen van de VUB (KEPS). Dat viel slecht bij een aantal studenten, die op Facebook opriepen om te betogen tegen de komst van de staatssecretaris. De oproep werd beantwoord door zo’n vijftig à honderd – volgens aanwezigen grotendeels Franstalige - manifestanten, die dus niet enkel betoogden maar de toegang tot het aulagebouw versperden. Toen duidelijk werd dat ze van geen wijken wilden weten en het misschien tot relletjes zou komen, werd de lezing uit veiligheidsredenen afgelast. 

Une lecture de Theo Francken annulee a la VUB suite au blocage oppose par des etudiants

Sfeerbeeld van de commotie rond de lezing van Theo Francken aan de VUB

Het incident werd snel opgepikt door de nationale pers, ook al omdat Theo Francken voorheen aan andere universiteiten zonder problemen lezingen had kunnen houden. Francken liet weten geen probleem te hebben met tegenbetogingen, maar vond het ‘er zwaar over’ dat studenten de toegang tot een aula konden blokkeren. VUB-rector Caroline Pauwels was al evenmin te spreken over de actie. “De VUB staat voor vrij onderzoek, voor woord en wederwoord, voor respectvol debat. Wat gebeurde, is onaanvaardbaar en we zullen onderzoek instellen,” liet ze weten.

 

Vanochtend werd bekend dat Caroline Pauwels Theo Francken opnieuw uitnodigt. Theo Francken reageerde daarop met een tweet: “Als ik uigenodigd word, kom ik met plezier.”