U bent hier

Foto: Studio Photo Alexandre Laurent

Vanaf 1 december is het zover, dan opent Villa Samson de deuren naast het UZ Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Elke patiënt die opgenomen is in het UZ Brussel – dat zijn er meer dan 30.000 per jaar – kan zijn eigen huisdier of een van de ‘villahonden of -katten’ in een huiselijke sfeer ontmoeten. Voorwaarde is wel dat zijn ziektebeeld contact met dieren toelaat en dat de behandelende arts daarmee instemt. In overleg met de arts kan de patiënt er ook therapeutische sessies met dieren volgen. Met de start van Villa Samson wordt dierenbezoekrecht voor het eerst een feit in België, want met uitzondering van een assistentiehond, is een huisdier vandaag in geen enkel ander ziekenhuis in België welkom voor alle gehospitaliseerde patiënten. Villa Samson werd mogelijk gemaakt dankzij de vrijgevigheid van meer dan 8000 mensen en bedrijven. 

 

Een aangename plek voor mens en dier
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een huisdier een belangrijke rol kan spelen bij het genezingsproces. Een aantal doelgroepen zoals kinderen en oudere personen hebben een grotere nood aan contact met hun huisdier. Zij geven vaak aan dat zij hun huisdier missen. Een bezoekje van hun huisdier kan dan ook hun dag opfleuren en hen even doen vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn. 

 

Villa Samson is een aangename plek van troost, liefde en geluk met drie functies:

 

1. Bezoekrecht: tijdens de bezoekuren kan het huisdier in Villa Samson bij de patiënt op bezoek komen in één van de zes bezoekkamers. Familieleden of vrienden kunnen met het huisdier van de patiënt langskomen. De vrijwilligers van Villa Samson kunnen het huisdier van die patiënten ook gaan ophalen. Voor mensen die niemand meer hebben is er een opvangservice voor hun huisdier voorzien in een kennel in de buurt tijdens hun ziekenhuisverblijf.

 

2. Therapie: patiënten kunnen er in een multifunctionele ruimte therapie volgen met getrainde therapiehonden of -katten. ‘Animal Assisted Therapy’ kan van grote betekenis zijn bij de behandeling van depressies, van mishandelde kinderen, bij autisme, bij eetstoornissen of als hulp bij een revalidatie bij het mobiliseren van patiënten.

 

3. Palliatieve wensen vervullen: Wie aan het einde van zijn leven nog tijd wenst door te brengen met zijn huisdier in een huiselijke sfeer kan dit doen in Villa Samson. Voor het samenzijn met de dichtste familie en het lievelingsdier kan hiervoor een kamer met voorrang gereserveerd worden.

 

Zorgproject voor en door mensen 
“Het UZ Brussel is de organisaties en personen die de realisatie van Villa Samson hebben mogelijk gemaakt heel dankbaar. Het is dankzij hun steun en betrokkenheid dat we patiënten iets extra’s kunnen aanbieden. Villa Samson wordt namelijk volledig mogelijk gemaakt dankzij filantropie, zowel de financiële middelen voor de bouw en de werking (want de klassieke overheidsfinanciering van een universitair ziekenhuis laat dit niet toe), als de werking zelf steunt op het engagement van talrijke vrijwilligers,” aldus Linda Sonck, filantropiemanager van het UZ Brussel en stichter van de vzw Villa Samson. “Meer dan 100 vrijwilligers gingen in op de oproep om zich te engageren voor de werking van Villa Samson. Daarvan volgden intussen 52 vrijwilligers een opleiding EHBO, tiltechnieken, handhygiëne en ze kregen een opleiding van een dierenarts. Ze zijn dus startklaar om vanaf 1 december de patiënten en de dieren te begeleiden.”

 

Danny Verbiest, peter van Villa Samson die de naam van zijn geesteskind Samson aan dit zorgproject gaf, was in 2013 de eerste schenker. Meer dan 8000 schenkers zijn hem sindsdien gevolgd. Villa Samson kon rekenen op meer dan 10.000 giften waarmee ruim 850.000 euro werd verzameld. De fondsenwervingscampagne loopt nog verder om de verdere afwerking van de villa met ondermeer een buitenruimte voor de villakatten mogelijk te maken en ook voor de financiering van de Samson mobiel om de huisdieren mee te vervoeren zijn nog middelen nodig.

 

Impact van dieren op mensen, zowel op het werk als in het ziekenhuis
“Wij zetten sterk in op het comfort van volwassen en kinderen in het ziekenhuis. Wij zijn overtuigd van het contact tussen mens en dier, ook buiten de ziekenhuisomgeving. Wij zien dit ook op de werkvloer. Vandaag komen elke maand ongeveer 16 honden mee met hun baasje naar het werk in de kantoren van Nestlé in Anderlecht. Het team van Nestlé Purina heeft zich sinds de aankondiging van de bouw van Villa Samson gemobiliseerd voor dit fantastisch initiatief.

 

Het enthousiasme en de passie voor dit project gaat verder dan financiële ondersteuning, we zorgen ook voor wetenschappelijke ondersteuning, voor promotie en medewerkers die zich hiervoor engageren. Wij hebben namelijk verschillende collega’s die zich als vrijwilliger inzetten voor dit unieke project en moedigen onze medewerkers aan om dit unieke project mee te ondersteunen,” vertelt Alexander von Maillot, CEO van Nestlé België en Luxemburg, waarvan de afdeling Nestlé Purina (voeding voor dieren) hoofsponsor is van Villa Samson van het eerste uur.

 

Meer informatie over Villa Samson: www.villasamson.be

 

Lees meer:
VTM Nieuws:
Huisdier welkom in ziekenhuis’
De Morgen: Primeur: knuffelen met je huisdier in UZ Brussel, vanaf december kan het’
De Standaard: Primeur voor UZ Brussel: huisdieren welkom’
Knack:Primeur: huisdier welkom in ziekenhuis’
Bruzz: Primeur: huisdieren welkom in Villa Samson van UZ Brussel’