U bent hier

Het aantal tips en adviezen rond gezonde voeding swingen de laatste jaren de pan uit, zeker als daarmee ziektes en obesitas voorkomen kunnen worden. En toch blijft de grote massa nog steeds een voorkeur te hebben voor ongezonde voeding. Voor veel mensen is het prijskaartje de doorslaggevende factor. “Het klopt dat gezonde voeding die weinig calorieën oplevert, zoals groenten en fruit, veel kost’, zegt VUB-voedingsexpert Patrick Mullie. “Gerechten met veel calorieën, zoals pizza, frieten en hamburgers, zijn dan weer goedkoop.” Maar het draait volgens VUB-historicus Peter Scholliers, gespecialiseerd in de geschiedenis van de eetcultuur, om nog veel meer.

 

“Op het vlak van voeding zijn we van nature heel conservatief.” De overheid en experts zouden er bijgevolg niet goed aan doen om voortdurend met de vinger te wijzen op de gevolgen van ongezonde voeding. “Beleidsmakers en voedingsdeskundigen maken veel te weinig onderscheid op basis van leeftijd, geslacht, cultuur maar ook inkomen en opleiding.” De keuze van bepaalde voeding hangt m.a.w. ook vast aan je identiteit en leefwereld. Lees meer op knack.be (+).