U bent hier

Deze week is het internationale week van de vrijwilliger. Met dit initiatief wil het Vlaamse Steunpunt Vrijwilligerswerk de 750.000 vrijwilligers die Vlaanderen rijk is in de bloemetjes zetten. Ook aan de VUB lopen er een pak rond, en in deze internationale week van de vrijwilliger stellen we er een aantal voor. Het portret vandaag is dat van Marjon Ebraert, drijvende kracht achter Students for Life. 

 

Opleiding:
Sociaal Agogische Wetenschappen Master

 

Welk(e) vrijwilligersproject(en) organiseer/steun jij?
Opgegroeid in een liefdevol gezin waar empathie centraal staat, brandt ook in mij het ‘goed doen’ voor anderen. Elke dag worden we gebombardeerd met nieuws, slecht nieuws, want dat ‘willen’ de mensen - zegt de media. Na het zoveelste trieste bericht, voelde ik dat ik na de verwoestende tyfoon Haiyan in de Filipijnen iets moest doen. Ik besloot ‘Students for life’ op te richten, waarbij ik wou proberen de studenten te verenigen in het ‘goed doen’. Ik deelde mijn inzamelactie met vrienden en familie en ontdekte al snel een sterke gewilligheid bij vrienden, kennissen en zelf onbekenden om vrijwillig mee te helpen. Sinds 2013 organiseer ik sporadisch actie voor het goede doel. De laatste actie voor de vluchtelingen in Duinkerke bracht zo’n 1200 euro op. Dit geld wordt doorgestort op acties van organisaties of privépersonen die mij en de mede vrijwilligers het meest aanspreken.

 

Wat houdt dat precies in? Wat doen jullie precies?
De thema’s van de acties variëren. Maar het zijn vaak dezelfde kernelementen : enthousiaste studenten, muziek, danspasjes, ludieke kreten en natuurlijk een grote emmer om geld in te gooien. 

 

Hoelang doe je al aan vrijwilligerswerk?
Ik zie vrijwilligerswerk niet meteen als een vaststaande tijd of periode van ‘goed doen’. Ik zie het meer als een levensstijl en instelling. Het kan zich vertalen in verschillende dingen: van broodjes geven aan een daklozen, over een luisterend oor bieden in een café aan een vreemd persoon, tot een lach geven aan mensen in de tram of het schenken van je geld aan iemand die honger heeft en dat je normaal in een worstenbroodje zou investeren,…

 

Hoeveel tijd per maand spendeer je hieraan?
Hangt af van het nieuws, mijn gevoel, periode,…etc.

 

Waarom doe je aan vrijwilligerswerk?
Omdat we allemaal van dezelfde basis komen en we met vriendelijkheid en liefde verder komen in deze individualiserende wereld. 

 

Wat haal je persoonlijk uit vrijwilligerswerk?
Ik ben nogal perfectionistisch en betrap mijzelf erop dat ik vaak snel teleurgesteld ben dat ik niet meer geld opgehaald heb. Terwijl mijn oorspronkelijke doel vaak 1/4de was van wat ik opgehaald heb. Ik zou namelijk graag de wereld redden. Dat klinkt misschien heel dom en naïef, maar ik wil dat wel, en op elk vlak. Die grootheid zorgt ervoor dat ik het voor mijzelf te zwaar maak. In plaats van te genieten van hetgeen ik doe en bereik, laat ik vaak de vreugde te weinig en te kort toe. Maw, ik moet mezelf schouderklopjes leren geven. Maar om dus terug te komen op de vraag… wat haal ik eruit? Misschien nog iets te weinig, maar de enige die daarvoor verantwoordelijk is ben ikzelf. Want alle mensen die helpen, de acties die zo leuk zijn om te doen, de complimentjes, het weten van het goed doen,… Het is eigenlijk een ongelofelijk bevredigend gegeven.

 

Waarom zou je andere studenten aanraden aan vrijwilligerswerk te doen?
Ik zou heel graag van mijn ‘Students for life’ een echte vereniging maken, maar ik heb de tijd en moed nog niet gevonden om het allemaal officieel aan te vragen bij de VUB. Ik merk dat telkens wanneer ik een actie doe, de medestudenten er als de kippen bij zijn om mee te helpen. Onbekenden die cakes bakken voor de inzameling en mij komen vertellen dat ze een inzameling hebben gedaan op hun studentenjob, bij hun vriendengroep,… Vage kennissen die mij thee komen brengen om mij aan op te warmen tijdens de acties,… Er is echt een grote groep studenten aan de VUB die dat heel erg graag en goed doet, maar hiervoor het forum niet vindt. Daarom vind ik het noodzakelijk dat die vereniging toch komt. Een vereniging door studenten opgericht, zonder enig politiek of religieus standpunt,… Gewoon samenkomen en goed doen. 

 

Waar kunnen mensen meer info over jouw project vinden? Website/FB-pagina/…
Je kan ons volgen via Facebook: www.facebook.com/studentsforlifebelgium of Instagram: @students.for.life