U bent hier

Niels Verborgh, winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs 2017

Niels Verborgh heeft gisterenavond de Vlaamse Scriptieprijs gekregen. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn thesis rond de Europese afspraken, juridische bepalingen, associaties en organisaties die de voetbalwereld regeren. De jurist uit Aalst studeerde verleden jaar af aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn bekroonde thesis “legt (Verborgh) op indrukwekkende wijze de talrijke juridische pijnpunten van het systeem bloot,” aldus de jury. Promotor van het onderzoek is Prof. dr. Tony Joris (Vakgroep Internationaal en Europees Recht). Aan de Vlaamse thesisprijs is een geldsom verbonden van 2.500 euro.

Niels Verborgh has won the prestigious Flemish ‘Thesis Award’. He received the award for his thesis on the European agreements, legal provisions, associations and organizations that govern the football world. In his thesis,  Verborgh exposes the numerous legal problems of the system in an impressive way. Niels Verborgh compressed his award-winning thesis in a short article on wtnsch.be, a website dedicated to the promotion of science to children and young adults. Since it contains the gist of his research, we translated it into English. 

De conclusies uit het onderzoek van Verborgh zijn niet mals voor de (transfer)praktijken in het internationale voetbal. De torenhoge transfersommen ondermijnen het vrij verkeer van werknemers binnen de EU, luidt het in zijn thesis. Ook dicht bij huis zouden er illegale praktijken plaatsvinden bij de transfers van jeugsdspelers. Verborgh komt tot de slotsom dat het leeuwendeel van de huidige transfersommen naar Europees recht gewoonweg illegaal zijn.

 

De Vlaamse Scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt door Scripite vzw. De vereniging wil er de eindwerken van aanstormend wetenschappelijk talent in de kijker zetten. Dit jaar dongen er maar liefst 530 kandidaten mee voor de prijs. 

 

Niels Verborgh schreef op 11 december nog een zeer leesbaar artikel rond de besluiten van zijn onderzoek voor wtnschp.be. 

 

Bekijk hier het interview van Sporza met Niels Verborgh over zijn thesis.