U bent hier

De Open-Innovation Photonics Pilot voor Noordwest-Europa (OIP4NWE) wil de hoge kosten en vereiste tijd die gepaard gaan met R&D in fotonica voor KMO’s drastisch verlagen. Een aanzienlijke vermindering van het aantal defecten in de faze van proefproductie en een kortere doorlooptijd naar een commercieel product kan de oprichting van 1000 geïntegreerde bedrijven op 10 jaar tijd faciliteren.
 

De rol van VUB B-PHOT in dit project van € 13,9 miljoen is tweeledig. Ten eerste zal de onderzoeksgroep in fotonica een ‘voucher scheme’ opstellen waarmee KMO’s toegang krijgen tot de pilootlijn om hen in staat te stellen hun productie van geïntegreerde fotonische chips (PICs) op te schalen.

 

Ten tweede is B-PHOT verantwoordelijk voor de koppeling van de PICs met de buitenwereld door middel van externe (micro-)optiek voor bundelvorming en lichtkoppeling.

 

In het eigen Photonics Innovation Center zal VUB B-PHOT een geavanceerd femtoseconde laser-gebaseerd microfabricagetoestel installeren dat de fabricage van mechanische uitlijningsstructuren, optische componenten en microfluïdische componenten in glas met een sub-micrometer resolutie mogelijk maakt.

 

Met het femtoseconde laserschrijfsysteem kunnen optische dragers gecreëerd worden waarin de PICs met hoge nauwkeurigheid kunnen worden geplaatst ten opzichte van optische vezel uitlijningsstructuren zoals V-groeven. Ook kunnen micro-optische componenten zoals microlenzen of diffractieve optische elementen monolithisch worden geïntegreerd in de optische drager of er achteraf op worden geassembleerd. Dit zal de prestaties en robuustheid van de geïntegreerde fotonische chips sterk verbeteren.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

T. +32 497 80 07 94

jverps@b-phot.org

 

  • Sophie Messens

Communication Officer

T. +32 495 53 53 46

sophie.messens@b-phot.org

Voorbeeld van een fotonische chip (Foto: Florian Lemaitre)