U bent hier

Studenten en onderzoekers van VUB B-PHOT Brussels Photonics onderzoeksgroep presenteerden hun Photonics Science Show in Parijs op 16 mei,  ter gelegenheid van de allereerste “Internationale Dag van het Licht” (#IDL18) uitgeroepen door UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation).

 

UNESCO wilt met het voortaan jaarlijkse evenement de centrale rol van licht en fotonica in het leven van elke wereldburger meer zichtbaarheid geven, op het gebied van wetenschap, technologie, cultuur, onderwijs en duurzame ontwikkeling. Eén van de meest revolutionaire fotonische technologieën is de optische vezel, een bijna onzichtbare glazen draad die de ruggengraat vormt van wereldwijde communicatienetwerken. Hoewel veel mensen wel gehoord hebben van optische vezels, weten maar heel weinig hoe ze effectief werken en welke impact ze hebben.

 

VUB B-PHOT Science Show Photonics

Elk jaar verwelkomt VUB B-PHOT Brussels Photonics meer dan 1300 studenten van middelbare scholen voor een levendige en interactieve wetenschapsshow fotonica aan de Vrije Universiteit Brussel, waarin jongeren ondergedompeld worden in de wereld van licht of van lichtdeeltjes of fotonen.

 

In de 30 minuten durende versie van de Photonics Science Show op de Internationale Dag van het Licht bij Unesco in Parijs, zullen jonge onderzoekers en studenten van de VUB B-PHOT de magie van optische vezels en hun vele toepassingen ontrafelen en verklaren. Hun levendige presentaties op het podium brengen een toegankelijk en educatief verhaal dat de unieke eigenschappen van licht verklaart en hoe ze toegepast worden toegepast in de geneeskunde, robotica, duurzame energie, Industry 4.0 en telecommunicatie.

 

Er is een groeiende behoefte aan gepassioneerde wetenschappers en ingenieurs. B-PHOT blijft daarom investeren in outreach-activiteiten om jongeren aan te moedigen om te kiezen voor STEM (Wetenschap, Technologie, Engineering en Wiskunde) en meer specifiek voor Fotonica als een vakgebied van studie en beroep.

 

Over VUB B-PHOT

VUB B-PHOT is een toonaangevend onderzoekscentrum in optica en fotonica dat actief is in domeinen zoals optische vezelsensoren, nano-fotonica, niet-lineaire optica, halfgeleider micro-lasers, biofotonica, freeform optica en fotonische lab-on-chip. Een multidisciplinair team van 50 gespecialiseerde onderzoekers en ingenieurs - geleid door Prof. Dr. Ir. Hugo Thienpont - ontwikkelt innovatieve concepten voor de toekomstige uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg, biowetenschappen, voedselveiligheid, IoT, telecom, groene energie, luchtvaart, mobiliteit en industrie 4.0. Het unieke Photonics Innovation Center met pilot-line en clean room-faciliteiten biedt een volledige hoogtechnologische infrastructuur voor de ontwikkeling van prototypes tot gebruiksklare modellen.

 

Contact

Sophie Messens

Communications Officer

E: smessens@b-phot.org

M: +32 495 53 53 46

@BPhotVub

https://www.linkedin.com/company/brussels-photonics-team/

Photonics Science Show VUB B-PHOT