U bent hier

François Germinet, rector Université Paris Seine, en Caroline Pauwels, rector VUB.

Op dinsdag 5 juni ondertekenden professor Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en professor François Germinet, rector van de Franse Université Paris Seine, een memorandum of Understanding (MoU). Diezelfde dag werd een eerder gesloten MoU met de University of Warwick (VK) bekrachtigd door een Memorandum of Agreement (MoA). In deze overeenkomsten formaliseren deze Europese universiteiten hun engagement om in de toekomst nauwer samen te werken op vlak van onderzoek en onderwijs. Dit engagement kadert in de oproep van de Europese Raad om tegen 2024 een netwerk van Europese Universiteiten uit te bouwen.

On Tuesday, 5 June, professor Caroline Pauwels, rector of Vrije Universiteit Brussel (VUB) and professor François Germinet, rector of the French Université Paris Seine, signed a memorandum of Understanding (MoU). The same day, a previously signed MoU with the University of Warwick was ratified into a Memorandum of Agreement (MoA). In these agreements, the European universities commit to collaborate more closely with regard to research and education in the future. The commitment is to be seen in light of the call made by the European Council to create a network of European Universities by 2024.

De Vrije Universiteit Brussel is het initiatief om strategische partnerschappen tussen instellingen voor hoger onderwijs in de EU te versterken, genegen. Daarom zet de VUB sterk in op het vormen van een ‘Europese Universiteit’, die zal bestaan uit een alliantie van 4 tot 6 universiteiten uit de EU en mogelijk ook het Verenigd Koninkrijk.

 

De formalisering van de samenwerking met Université Paris Seine en University of Warwick zijn een belangrijke eerste stap in de richting van een netwerk van Europese Universiteiten.

 

Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel:

 

We bouwen aan een netwerk van jonge en urbane Europese universiteiten die sterk inzetten op de stedelijke context waar ze deel van uitmaken. In 2050 zal 70 procent van de wereldpopulatie in steden wonen.  Dit brengt sociale, ecologische en kosmopolitische uitdagingen met zich mee. VUB wil een metropolitane universiteit zijn die een pioniersrol vervult in de ontwikkeling van Brussel en bij uitbreiding de Europese regio. Dit doen we samen met de Université Paris Seine en de University of Warwick.”

 

VUB bouwt aan een netwerk van jonge en urbane Europese universiteiten die sterk inzetten op de stedelijke context waar ze deel van uitmaken.
-
Caroline Pauwels, rector VUB

Caroline Pauwels, rector VUB , en Stuart Croft, Vice Chancellor and President of the University of Warwick.

Ook de Université libre de Bruxelles (ULB) tekent op dinsdag 5 juni een MoU met University of Warwick.

Yvon Englert, rector ULB, en Stuart Croft, Vice Chancellor and President of the University of Warwick.