U bent hier

Dat in het VUB Career Center op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus in Etterbeek studenten op zoek naar werk terecht kunnen, ligt voor de hand. Maar de VUB heeft zich ook ingeschreven in het Europese Youth Employment Initiative (YEI) voor zogenaamde NEET-jongeren: jongeren die not in education, employment of training zijn.

 

Het YEI-programma is een van de grootste Europese programma’s om jongeren te begeleiden in hun zoektocht naar werk. Het richt zich speciaal naar jongeren die leven in een regio waar de werkloosheid sinds 2012 boven de 25 procent ligt. Het totale budget tot 2020 bedroeg oorspronkelijk 6,4 miljard euro. Daar komen tussen 2017 en 2020 nog eens 2 miljard euro bij, omdat de werkloosheid in bepaalde regio’s minder gedaald is dan gehoopt.

 

NEET-jongeren vormen een speciale doelgroep van het YEI-programma. Het gaat om jongeren tussen 18 en 30 die geen werk hebben, geen onderwijs volgen en ook geen opleiding. Door zich met Drive2Work te engageren in de begeleiding van die jongeren, richt de VUB zich dan ook tot een groep die in tegenstelling tot universitaire afgestudeerden bijzonder kwetsbaar is. Het project past ook in de maatschappelijke betrokkenheid die de VUB hoog in het vaandel draagt.