U bent hier

De Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali

De Iraans-Zweedse VUB-gastdocent  Ahmadreza Djalali verschijnt op woensdag 2 augustus opnieuw voor de Teheraanse rechtbank. Naar aanleiding daarvan schreef Caroline Pauwels in naam van de VUB een brief aan de Iraanse autoriteiten. Daarin vraagt ze hen de beschuldigingen aan Djalali in te trekken, of hem op zijn minst de mogelijkheid te verlenen tot juridische bijstand, contact met zijn familie en medische verzorging. 

 

 

Ahmadreza Djalali werd in april 2016 gearresteerd toen hij in Iran was om deel te nemen aan een aantal universitaire workshops. Hij wordt beschuldigd van medewerking met vijandige regeringen en acties die de nationale veiligheid in gevaar brengen. 

 

Het is de tweede keer dat de VUB per brief protesteert tegen de behandeling van Ahmadreza Djalali door de Iraanse authoriteiten. Voordien riep Caroline Pauwels ook al om op change.org een petitie tegen de mogelijke executie van Djalali te ondertekenen. De Iraanse-Zweedse wetenschapper dreigt immers te worden beschuldigd van ‘vijandelijkheid tegen God’ (moharebeh) omdat hij geen bekentenis van de hem ten laste gelegde misdaden wil ondertekenen. Voor die beschuldiging kan hij de doodstraf krijgen. 

 

De petitie op change.org is ondertussen gesloten, maar wie bezorgd is om het lot van Ahmadreza Djalali kan via Scholars at Risk een gelijkaardige brief als die van Caroline Pauwels ondertekenen en laten verzenden.