U bent hier

EUTOPIA, een nieuwe alliantie van zes Europese universiteiten die streeft naar een verbonden en inclusieve academische gemeenschap op het Europese continent, lanceert vandaag haar strategie in de Solvay Bibliotheek in Brussel. De alliantie diende vandaag ook haar kandidatuur in bij de Europese Commissie voor het Erasmus+ ‘European Universities’ programma. Aan dit programma is een bedrag van 5 miljoen euro verbonden.

 

EUTOPIA is een alliantie van 6 universiteiten die de krachten bundelen om antwoorden te bieden op mondiale uitdagingen. Ze doen dit door middel van gezamenlijk onderzoek, verhoogde mobiliteit van studenten en personeel, en met gezamenlijke initiatieven die een breder publiek dienen. De zes partneruniversiteiten werken samen om opleidingen te moderniseren en bieden onderwijs voor de 21e eeuw in alle regio’s van Europa.

 

De alliantie ontwikkelt gezamenlijke masteropleidingen, uitwisselingsprogramma’s voor studenten, gezamenlijke doctoraatsbeurzen en beurzen voor beginnende onderzoekers. Daarnaast vinden er academische conferenties en workshops plaats waar aan kennisuitwisseling wordt gedaan en de fundamenten voor gemeenschappelijk onderzoek worden gelegd.

 

De kern van EUTOPIA wordt gevormd door een open leergemeenschap, die in samenwerking met studenten en niet-academische partners wordt opgericht. Op termijn kan de alliantie ook andere instellingen voor hoger onderwijs binnen en buiten Europa omvatten.

 

EUTOPIA verenigt meer dan 165.000 studenten en 30.000 personeelsleden in zes landen, met 90.000 internationale alumni die verbonden zijn met de aangesloten universiteiten. De universiteiten van EUTOPIA beschikken samen over onderzoekscentra in 760 kennisgebieden.

 

De alliantie werd opgericht door de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit van Göteborg, L’Université Paris-Seine, de Universiteit Pompeu Fabra Barcelona, de Universiteit van Warwick en wordt geleid door de Universiteit van Ljubljana.

 

Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel:

“De Vrije Universiteit Brussel is blij dat EUTOPIA zes ambitieuze universiteiten uit zeer uiteenlopende grootstedelijke gebieden samenbrengt. Ons gezamenlijk project om een gemeenschappelijke leergemeenschap en kennisgemeenschap te creëren, heeft tot doel onze universiteiten om te vormen tot levende laboratoria voor onderwijs, onderzoek en innovatie. Door middel van open science en open onderwijs creëren we met EUTOPIA een gezamenlijke ‘multiversiteit’ met een sterke meertalige, multidisciplinaire en multiculturele onderzoeks- en onderwijsagenda.”