Met het project TumorScope ontwikkelen een team van onderzoekers onder leiding van prof. Wim Vranken  een onderzoeksplatform voor digitale gezondheid tussen de VUB en UZ Brussel. Dit platform maakt dat een heleboel gegevens met behulp van artificial intelligence gebruikt kunnen worden voor onderzoek, zonder de privacy en rechten van de patiĆ«nten te schenden. De focus ligt in de beginfase van het project op het verbeteren van de diagnose en behandeling van tumoren van de borst, de hersenen, het bot en de zachte weefsels.

Nieuwe computersystemen in ziekenhuizen slaan grote hoeveelheden informatie op over patiƫnten, zoals bijvoorbeeld de behandeling die ze krijgen of de scans die werden genomen. Maar nieuwe technologieƫn maken ook een snelle verzameling van moleculaire gegevens van individuele patiƫnten mogelijk, zoals hun genetische informatie. Deze gegevens zijn, terecht, strikt privaat. Hierdoor kunnen uiterst waardevolle gegevens niet gebruikt worden voor onderzoek.

ā€œAls we de gevoelige informatie kunnen anonimiseren, met bescherming van de privacy van de patiĆ«nt, dan kunnen we er artificiĆ«le intelligentie methodes op gebruiken. Studies hebben al aangetoond dat dit artsen kan helpen om ziektes beter te begrijpen zodat ze alle informatie voorhanden hebben om de beste behandeling voor de patiĆ«nt te kunnen kiezenā€, zegt prof. Wim Vranken.

Door het samenbrengen van artsen, juridische experten en onderzoeksexperten in AI, beeldanalyse en moleculaire analyse, heeft TumorScope een interdisciplinair team opgesteld. De focus ligt in de beginfase van het project op het verbeteren van de diagnose en behandeling van tumoren van de borst, de hersenen, het bot en de zachte weefsels. Het project is van start gegaan in november 2019, en de eerste doctoraatsstudent koppelt de beeldanalyse reeds aan andere informatie.