U bent hier

Tijdens haar academische openingszitting in BOZAR reikte de VUB een ‘niet-eredoctoraat’ uit aan René Magritte. André Garitte van het Magrittemuseum in Jette en Sven Gatz,  Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd, en Brussel, namen het in handen in naam van de Brusselse surrealistische schilder die 50 jaar geleden overleed.

 

Met de beslissing om een niet-doctoraat uit te reiken aan Magritte wil de VUB de belangrijke Brusselse surrealist postuum huldigen voor “zijn manier van kijken en denken die bevraagt, rebelleert en die wat vanzelfsprekend lijkt onderuithaalt.”

 

De uitreiking gebeurde na de academische rede van VUB-rector Caroline Pauwels, die in het teken van dat authentieke surrealisme stond. Ook de VUB moet dromen op de manier waarop Magritte dat deed en voorbij het realisme durven gaan, betoogde ze daarin. Ze nodigde iedereen in de zaal uit om dat samen met haar te doen. “Als Vrije Universiteit Brussel, als erfgenamen van Pierre-Théodore Verhaeghen en in de geest van René Magritte, zijn we dat aan onszelf verplicht.”

 

Na de uitreiking van het niet-doctoraat volgde een optreden van Arno en werd het academiejaar 2017-2018 geopend door Caroline Pauwels, die daarbij geflankeerd werd door Eddy Van Gelder, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB, en ‘rector voor 1 week’ Jana Goyvaerts.  De receptie achteraf vond plaats in de Horta Hal van BOZAR, waar voor de gelegenheid Verdwenen Magrittes  te bezichtigen waren.