12 uur lang rondjes lopen. Een mens zou van minder de tel kwijtgeraken. Daarom kwam masterstudent Cedric Baijot op het idee om de estafettestokjes van de jaarlijkse 12-urenloop te digitaliseren. Waar studenten vroeger met een simpel houten stokje, met een nummer dat hun kring vertegenwoordigde rondliepen, doen ze dat woensdag 15 mei met een 3-D geprint stokje met daarin een chip.
 
“Voor mijn masterproef kwam ik op het idee om een elektronisch telsysteem te ontwikkelen om de 12-urenloop aan de VUB nieuw leven in te blazen en terug competitiever te maken,” aldus Burgerlijk Ingenieurstudent Cédric Baijot. “Op een andere 12-urenloop viel het mij op hoe gemotiveerd de kringen waren om de kring voor hen in te halen omdat ze wisten dat ze maar 1 of 2 rondes achter stonden. Vandaar het idee”.
 

Valsspelen = terug naar start

Via het systeem kan de jury, maar ook alle andere studenten, aan de hand van een website op de voet volgen wat de stand van zaken is tijdens de 12-urenloop aan de VUB. “Studenten zullen dus niet meer kunnen valsspelen door shortcuts te nemen etc. Want in dat geval zal het systeem aangeven dat je achteruit aan het lopen bent en wordt het totaal aantal gelopen rondes gewoon teruggedraaid. Bovendien zorgt het trackingsysteem ervoor exact te achterhalen waar de tegenstanders zich bevinden, zodat je live kan volgen of je de achterstand aan het ophalen bent.”
 
Vanaf volgend jaar hoopt Cédric het systeem ook te optimaliseren door ook extra paramaters zoals de snelste ronde, de exacte afstand of de gemiddelde snelheid van het team te meten. “Dit jaar zal ik al blij zijn als gewoon lukt om de rondes te tellen. Maar naar volgend jaar toe ben ik wel van plan zo’n statistieken op de site te tonen. We zouden dan ook bijvoorbeeld extra punten kunnen geven aan de kring die de snelste ronde loopt.”
 

 

Veel geprutst, veel geleerd

Hoewel het een heel technologisch verhaal lijkt, viel de productie van het idee wel mee volgens Cédric. “Het was vooral zeer veel werk. Want ik heb het telsysteem zelf van A tot Z ontworpen. Van de electronica, tot het programmeren van de server of het ontwerpen en printen van de 3D-stokken. Telkens opnieuw moest ik mij in deze uiteenlopende onderwerpen verdiepen, al maakte dat het natuurlijk wel plezant”.
 
Om na 12u niet gewoon opnieuw te moeten beginnen worden de gelopen rondes dit jaar ook nog manueel geteld, kwestie van zeker te zijn indien het nieuwe systeem faalt. “Mijn systeem is nog nooit op grote schaal getest, dus houden we de manuale telling achter de hand om zeker te zijn. Zeker de eerste uren zullen spannend zijn om te zien of het werkt.  Maar als alles dit jaar vlot verloopt zal het vanaf volgend jaar gedaan zijn met streepjes te trekken telkens wanneer een kring de startlijn passeert”.

Ludieke looprondes

De 12-urenloop is de traditionele afsluiter van het sportieve studentenseizoen vooraleer de studenten zich anderhalve maand opsluiten met hun boeken. Het doel is zoveel mogelijk rondjes rond de campus te lopen tussen 10u tot 22u. Per ronde verdienen de kringen punten die ze kunnen opkrikken tijdens ludieke rondes zoals de onesie-ronde, de plateau-ronde, de ad fundum-ronde of de naaktronde.
 
De 12-urenloop is het slotevent van de UAB sporttrofee en wordt al sinds 1983 georganiseerd. Destijds was er nog sprake van een 24-urenloop. Al werd er na 5 jaar al voor gekozen over te schakelen op de kortere en intensievere variant van de 12-urenloop.