U bent hier

VUB Kinderuniversiteit blaast op dinsdag 7 mei haar eerste kaarsje uit. Net zoals bij de eerste editie vorig jaar kan de Vrije Universiteit Brussel rekenen op de passie en inzet van haar onderzoekers. Zij brengen leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar in contact met wetenschap en onderzoek, in unieke workshops op kindermaat. De universiteit kiest er bewust voor om in klasverband te werken, en legt de nadruk op Brusselse scholen.

 

“Met dit initiatief willen we de interesse en nieuwsgierigheid prikkelen die van nature aanwezig zijn bij kinderen. Door hen kennis te laten maken met wetenschap, onderzoek en onze universiteit geven we hen op een interactieve, leuke manier de boodschap dat ze welkom zijn. Vooral voor kinderen met ouders die zelf niet gestudeerd hebben, is dat een waardevolle boodschap waarvan de impact niet te onderschatten is. Jonge mensen zo een toekomstperspectief bieden verlaagt ook de kans dat ze de schoolbanken vroegtijdig verlaten. Zeker in Brussel zijn hier inspanningen voor nodig.” Sarah Leuridan, projectcoördinator Science Outreach Office VUB.

 

De ‘studenten’ starten hun campusdag in een groot auditorium, waar ze samen worden klaargestoomd voor een dag vol workshops onder leiding van VUB-onderzoekers. Het programma bestaat uit een gevarieerd aanbod, zowel uit de natuur- als menswetenschappen. Na een pittige dag vol workshops studeren de leerlingen af aan de kinderuniversiteit, en wordt dat meteen gevierd met een diploma-uitreiking door Dempsey Hendrickx (bekend van de Ketnethelden).

 

In het najaar worden de ontwikkelde workshops hernomen, en kunnen klassen zich inschrijven voor een individuele workshop. Brusselse scholen kunnen dan niet alleen workshops volgen op de VUB-campussen, maar kunnen ook onderzoekers bij hen op school ontvangen.

 

Wetenschapsonderwijs in het basisonderwijs is niet vanzelfsprekend, aangezien het grootste deel van de leerkrachten niet opgeleid is binnen specifieke vakken. Met de kinderuniversiteit wil VUB een actief netwerk opbouwen met Brusselse scholen, waarbij leerkrachten samen met hun klas kunnen deelnemen aan diverse workshops.

 

De VUB ziet in haar onderzoekers de ideale ambassadeurs voor wetenschap & onderzoek, en begeleidt hen om hun expertise op kindermaat te vertalen. Onderzoekers dragen op die manier niet alleen bij aan het project, maar krijgen ook de nodige tools aangereikt om de link te leggen tussen wetenschap en maatschappij, en hun profiel als wetenschapper te verrijken.

 

VUB Kinderuniversiteit kadert in de bredere werking van de Science Outreach Office verbonden aan de VUB. Zij lanceerden eerder al projecten zoals RoboCup Junior, Hoogvliegers, Science Expo (I Love Science Festival), Technogrieten en Fablab Junior om kinderen enthousiast te maken voor wetenschap. Hiermee bereikt de Vrije Universiteit Brussel intussen duizenden jongeren.

 

Het project wordt gerealiseerd met de steun van VUB-alumni en de fondsen Immobel en Ernest Solvay, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

 

Programma

09:30–09:45 Onthaal (ingang auditorium D.0.02)

09:45– 10:00 Welkomstactiviteit (auditorium D.0.02)

10:00–11:45 Workshop 1

11:45–12:45 Lunchpauze (studentenrestaurant)

12:45–14:30 Workshop 2

14:30–15:00 Tussendoortje & klasfoto’s (U-Residence, foyer)

15:00–15:30 Diploma-uitreiking met Dempsey Hendrickx  (U-Residence, groene zaal)

 

Locatie

Vrije Universiteit Brussel

 

Auditorium D.0.02
Pleinlaan 2
1050 Elsene
Neem campusingang 11

 

U-Residence
Generaal Jaqueslaan 271
1050 Elsene
Neem campusingang 9

Wat is de VUB Kinderuniversiteit?

Wat is de VUB Kinderuniversiteit?