U bent hier

Veel volk, veel ideeën en veel verwachtingen op de Closing Night van We Are Paris

Met een geanimeerde en druk bijgewoonde Closing Night in het Beurscafé in Brussel heeft de VUB-klimaatactie We Are Paris er een punt achter gezet. Negen teams van studenten hebben zich de voorbije maanden uit de naad gewerkt om milieuvriendelijke oplossingen en alternatieven te zoeken in vervuilende sectoren zoals landbouw, industrie, transport en energie. Professoren en onderzoekers stonden de studenten met raad en daad bij. Academisch coördinator van We Are Paris is prof. Cathy Macharis en zij was vol lof over wat de studenten gepresteerd hebben. “Ze hebben blogs geschreven, video’s gemaakt, zijn naar het buitenland getrokken. Ik ben onder de indruk van wat ze bij elkaar hebben gesprokkeld. Het toont aan dat de VUB meer is dan studeren alleen.”

The VUB climate project We Are Paris has come to an end.  The Closing Night took place at Beurscafé in the heart of Brussels on Wednesday 9 December. The past weeks and months, participating students worked in nine different teams such as Nature Conservation, Transportation, Energy, Industrial Production and Agriculture and Food. On the Closing Night, the teams presented their final statements and conclusions, and there was a skype conversation with two WeAreParis students at COP21, the climate conference in Paris.

 

 

Een van de hoogtepunten van de avond was een skypeverbinding met twee deelnemende studenten die in Parijs zelf de klimaatconferentie bijwonen en hun hoop - maar ook hun vrees - met het publiek konden delen. Of de klimaattop een voldoende verregaand akkoord zou opleveren, stond woensdagavond niet vast, maar aan de VUB-studenten zal het zeker niet gelegen hebben. Het werd vooral ook duidelijk dat We Are Paris geen eindpunt is. “Het heeft van ons meer actieve en meer geëngageerde burgers, studenten en professoren gemaakt”, zei prof. Macharis. 

 

Wat gebeurde er nog allemaal? De studententeams stelden hun bevindingen voor, tussendoor debatteerden studenten met de professoren Eric Corijn en Thierry Coosemans over wat er te verwachten viel van de klimaattop en wat te verwachten viel van de VUB en het hoger onderwijs met betrekking tot het klimaat. Stand-up comedian William Bouva leidde alles in goede banen, het VUB-koor Café Latte zorgde af en toe voor een muzikaal rustpunt. En na al dat serieuze werk, was het dan eindelijk party time!

 

De geslaagde Closing Night deed haast vergeten dat de Opening Night niet kon plaatsvinden, wegens een andere klimaatkwestie, namelijk het terreurklimaat.