U bent hier

De Week van de Verlichting is een organisatie die jaarlijks een week van ‘verlichte bezinning’ op touw zet. De 6e editie van het evenement vindt plaats op de campussen Etterbeek en Jette van de VUB van 21 tot en met 25 maart. Aan de hand van lezingen en tentoonstelling worden enkele van de oudste VUB-waarden nog eens in de kijker geplaatst. De fakkel van deze speciale week wordt aangestoken door de Dag van het Licht op 18 maart.

 

 

Verlichting, humanisme, Vrij Onderzoek en vrijzinnigheid. Dit zijn enkele belangrijke pijlers van de alma mater van onze studenten. Voor iedereen die goed (of net niet) weet waar deze veelomvattende termen juist voor staan, is er de Week van de Verlichting. Het is een organisatie die ieder jaar opnieuw weer een thema kiest dat in het verlichte plaatje past, dit jaar is het ‘mensenrechten’. Rond dit thema zijn er dan verschillende workshops, lezingen, tentoonstellingen en andere activiteiten gedurende de hele week.

 

 

 

Samenwerking

Dit evenement is een initiatief van het Brussels Studentengenootschap, Studiekring Vrij Onderzoek, Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven, Humanistisch Jongeren, Masereelfonds, Oudstudentenbond VUB, Studentenraad VUB,  Uitstraling Permanente Vorming, Werkgemeenschap Leraren Ethiek - DigiMores en het Willemsfonds.
Verder heeft de Week van de Verlichting steun van de Vrije Universiteit Brussel en de Unie van Vrijzinnige Verenigingen. 

 

 

Dag van het Licht

Op 18 maart gaat de “Week van de Verlichting” plechtig van start met de “Dag van het Licht”. De Dag vangt aan om 15u30 met twee ateliers van een uur over de crisis in het Midden-Oosten, elk atelier zal één uur duren. De dag wordt afgesloten met het toneelstuk Djihad.

 

 

Programma

·  Atelier 1 van 15u30 tot 16u30 zal handelen over de conflicten in Syrië. Professor en expert in het internationaal recht Eric David (ULB) zal samen met politicoloog Mohammad Salman (VUB) door een academische lens een situatieschets weergeven.

·  Atelier 2 van 17 tot 18u zal handelen over de vluchtelingencrisis in Europa en België. Professor en geograaf Eric Corijn (VUB) zal een tandem vormen met Meneer Khalil Aouasti (ULB), advocaat in vreemdelingenrecht om deze ingewikkelde materie op te helderen.

  

15h30 - 16h30:

Atelier 1 :  Mohammad Salman VUB en Prof. Eric David ULB

Aula QB – VUB

16h30 - 17h00:   

Pauze

17h00 - 18h00:   

Atelier 2 : Khalil Aouasti, advocaat, en Prof. Eric Corijn VUB à

Aula QB – VUB

18h00 - 19h00:   

Diner in de Foyer Q - VUB

19h00 - 21h00:   

Theaterstuk Djihad in Aula QA – VUB

 

Na de ateliers volgt er een gratis walking dinner, om vervolgens het theaterstuk Djihad in aula QA vanaf 19u te kunnen bijwonen.

 

Het theaterstuk is

•  Gratis voor alle studenten en werkzoekenden

•  €  5 voor alle andere deelnemers

 

 

Het volledige programma van de Week van de Verlichting vindt u op www.wvdv.be.

Gelieve op voorhand in te schrijven om een zo vlot mogelijk verloop kunnen garanderen. Inschrijven kan via de volgende link.