U bent hier

Op zaterdag 8 oktober vindt in Zwitserland voor de eerste keer in de geschiedenis de Cybathlon plaats, de Olympische Spelen voor cyberatleten. Net als in de meer bekende paralympics nemen in die wedstrijd paratleten het tegen elkaar op. Het verschil is dat ze dat tijdens de Cyblathon doen met prothesen aangedreven door robottechnologie. Het Belgische team treedt aan met twee atleten, die het strijdveld zullen betreden met robotprotheses ontwikkeld door Brubotics, het robotica- onderzoeksconsortium van de VUB.

 

De twee atleten zijn Michel De Groote en Maher Latiri. Alletwee verdedigen ze de kleuren van België in de discipline bionische beenprotheserace, een hindernissenreeks met zes onderdelen. Michel De Groote kreeg 28 jaar geleden botkanker, waardoor zijn rechterbeen moest worden geamputeerd. Ook bij Maher Latiri werd een been geamputeerd. Dat gebeurde in 1982 na een ongeluk in Tunesië.

Brubotics doet mee aan eerste bionische 'Olympische Spelen'

Brubotics met twee bionische atleten naar de eerste cybathlon in Zurich.

Aan de robottechnologische spits 

Met de deelname aan Cybathlon bewijst Brubotics aan de top van haar onderzoeksdomein te staan. De onderzoekers van het roboticacentrum werken al jaren aan wat ‘robot assitieve technologie’ wordt genoemd: actieve prothesen en hulpstukken die geheel of deels verlamde personen, of personen met ontbrekende ledematen, opnieuw een stuk vollediger aan het leven helpen deel te nemen.

 

Een van de meest geavanceerde prothesen is AMP-foot, een voet- en enkelprothese die Brubotics over een paar jaar op de markt hoopt te brengen. In tegenstelling tot de huidige prothesen, past de voet zich aan aan verschillende stapsnelheden, hellingen, terreinen en staplengtes. Het is Maher Latiri die met AMP-foot het terrein zal betreden. Michel De Groote doet hetzelfde met een al even geavanceerde CYBERLEG, een knie-enkel-voetprothese.

 

Naast de bionische beenprotheserace worden tijdens de Cybathlon ook races gelopen en gereden waarin verschillende andere robottechnologieën tot het uiterste worden beproefd: hersen-computer interfaces, functionele elektrische stimulatie, bionische armprotheses, exoskeletons en een race met aangedreven rolstoelen.