NULLDankzij VUB Kinderuniversiteit kunnen kinderen al op jonge leeftijd proeven van wetenschap en het hoger onderwijs. Kinderen ondervinden op een leuke, laagdrempelige manier dat ze welkom zijn aan de universiteit en dat studeren voor iedereen is, ongeacht je sociale, economische of culturele achtergrond. Bovendien kunnen wetenschap & onderzoek zo ook aan bod komen op school, iets waar leerkrachten uit het lager onderwijs ondersteuning in kunnen gebruiken. VUB Kinderuniversiteit speelt in op die vraag door onderzoekers voor de klas te zetten en workshops op maat van kinderen aan te bieden aan Brusselse lagere scholen.
 
Negen onderzoekers uit alle takken van de wetenschap zetten dit jaar hun schouders onder de eerste editie. Ze volgden een opleidingstraject en stelden een workshop of interactieve lezing samen voor dit jonge publiek.
 
An Buckinx (PhD Farmaceutische Wetenschappen) getuigt: “Ik hou van de manier waarop wetenschap werkt: prangende vragen worden onderzocht door weldoordachte experimenten uit te voeren, waaruit dan conclusies getrokken kunnen worden. De objectieve manier waarop dit gebeurt en hoe onze globale kennis daardoor uitbreidt vind ik iets heel moois. Ik vind het belangrijk dat kinderen op vroege leeftijd al spelenderwijs in contact komen met wetenschap. Voornamelijk omdat kinderen van nature heel nieuwsgierig zijn en een drang hebben om op alles een antwoord te vinden. In dat opzicht dragen ze eigenlijk al een vleugje wetenschap in zich.
 
Ik merkte tijdens de workshops dat kinderen wetenschappers en onderzoekers nog vaak associëren met oude professoren, een dikke grijze snor, en misschien een tikkeltje gekheid. Ze waren dan ook heel verbaasd toen ik hen vertelde dat ik een wetenschapper was. Als ik ook maar één kind heb kunnen laten zien dat wetenschapper worden geen hoog Einstein-gehalte vereist, vind ik dat ik in mijn opzet geslaagd ben.”

VUB Kinderuniversiteit betekende voor veel van de deelnemende onderzoekers ook een eerste ervaring met het doorgeven van hun passie & kennis aan kinderen. We vroegen aan An of het een uitdaging was om met die piepjonge studenten te werken:
 
“Ik ben zelf erg enthousiast over biologie en biochemie, maar wat als ik dat enthousiasme niet kan overbrengen naar kinderen? Wat als zij de informatie die ik hen geef en de proef die we uitvoeren helemaal niet boeiend vinden? Die zorgen bleken achteraf volledig ongegrond. Ik gaf de klas een inleiding over cellen en DNA, waarna we zelf een experiment uitvoerden met als doel om DNA uit een kiwi te isoleren.
 
Tijdens de inleiding stelden de kinderen veel vragen over cellen en DNA, of ze maakten doordachte opmerkingen en droegen op die manier bij tot een fijn en interessant klasgesprek. Hun nieuwsgierige aard maakt dat ze zelf ook erg gemotiveerd zijn om het experiment uit te voeren én te doen slagen. Ik had verwacht dat niet elk kind het even interessant zou vinden, maar tot mijn verbazing leek iedereen het echt leuk te vinden. In dat opzicht is de workshop voor kinderen heel goed meegevallen en ik kijk ernaar uit om een volgende keer weer mee te doen aan dit initiatief!”

In het najaar start het tweede deel van VUB Kinderuniversiteit en kunnen klassen zich inschrijven voor individuele workshops. Klassen komen dan opnieuw naar de VUB, of de onderzoekers trekken zelf met hun workshop naar de scholen.
 
VUB Kinderuniversiteit is een initiatief van het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie i.s.m. de Centrale Doctoraatsbegeleiding (Central PhD Office) en VUB Foundation. Het project kon gerealiseerd worden dankzij de steun van het Fonds Ernest Solvay en de massale bijdragen van VUB-alumni die VUB Kinderuniversiteit een warm hart toedragen.
 
Ben je als onderzoeker geïnteresseerd om kinderen warm te maken voor wetenschap en de onderzoek? Neem dan contact op met het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie via contact@wtnschp.be of www.vubkinderuniversiteit.be.
 
Lees ook: 'Talent in overvloed'