U bent hier

Hannah Pinson, winnares van de Agoriaprijs 2018

Computerwetenschapper en fysica Hannah Pinson (VUB) heeft de Agoria Scriptieprijs 2018 gewonnen. Pinson onderzocht in haar scriptie hoe menselijke neuronen met elkaar communiceren. Op die manier wil ze meer inzicht krijgen in artificiële neurale netwerken, een veelgebruikte techniek in de artificiële intelligentie. Bij de uitreiking woensdagavond 19 december in het Iers College in Leuven won Pinson een cheque van 1.500 euro.

 

Voor de Agoriaprijs gingen Scriptie vzw en Agoria Vlaanderen op zoek naar de sterkste technologische en innovatieve inzendingen die meedongen naar de overkoepelende Vlaamse Scriptieprijs.

 

Pinson onderzocht voor haar scriptie een complex netwerk van menselijke neuronen en bracht zo de communicatiepatronen in dit netwerk in kaart. Dit helpt niet alleen om de menselijke hersenen en intelligentie beter te begrijpen, het geeft ons ook een dieper inzicht in artificiële neurale netwerken, een veelgebruikte techniek in de artificiële intelligentie.

 

“Met deze winnaar kiest de jury niet alleen voor een zeer indrukwekkend onderzoek, ze kijkt ook naar de toekomst. Hannah Pinson voert fundamenteel onderzoek, waarin een enorm potentieel schuilt voor een ruime waaier aan toekomstige innovaties. De combinatie van artificiële intelligentie en levend materiaal: dit onderzoek maakt deel uit van de spits waarvan we weten dat het zeer binnenkort gaat boomen”, klinkt het bij Agoria.

 

De federatie van de technologische industrie nomineerde drie scripties die blijk geven van veelbelovend technologisch onderzoek. Hannah Pinson haalde het van Ellen Roels
(Master of Science in Mechanical engineering, VUB) en van Joppe Rutten en Jens Verschoren (Masters in de Industriële Ingenieurswetenschappen Elektromechanica, KU Leuven).

 

De jury van de Agoriaprijs bestond uit zes mensen uit de technologische sector: Marc Van Overmeire (VUB/Vinçotte), Steven Delputte (NV Michel Van de Wiele), Filip Claeys (ICO Terminals), Kathleen Dupont (Agidens), Marlies Deceuninck (CNH Industrial Belgium) en Koen Morrhey (Punch Powertrain).

 

De Agoriaprijs is een van de vier deelprijzen binnen de Vlaamse Scriptieprijs. Verder vielen ook Sarah Vanbesien (EOS-prijs voor exact-wetenschappelijk onderzoek), Barbara Dewit en Jente Verbesselt (Klasseprijs voor onderwijsscripties) en Margot Denys en Sophie Catteuw (Bachelorprijs voor professioneel bacheloronderzoek) in de prijzen. De overkoepelende Scriptieprijs werd gewonnen door Annelien Coppieters uit Gent met een scriptie over het thuisgevoel in jeugdhulpvoorzieningen.

 

Voor meer informatie:
Hannah Pinson - 0497 57 17 27

Master in Physics and Astronomy + Master in Computer Science, profile Artficial Intelligence VUB

Lees hier (meer over) de winnende scriptie van Hannah Pinson.