U bent hier

Het team van BRIGHTcore

Op 26 mei staat de VUB Knowledge en Technology Transfer Interface samen met de 4 andere Vlaamse universiteiten op Knowledge for Growth, de grootste Europese life sciences conferentie. Op de gezamenlijke TTO Flanders stand zet VUB het interuniversitaire platform voor genetische analyses BRIGHTcore in de kijker dat in december 2015 officieel ingehuldigd werd, na een opstartperiode in 2014.

 

On May 26 VUB KTI will be present at Knowledge for Growth, Europe’s premier life sciences conference. At the common booth of TTO Flanders, together with the 4 other Flemish universities, VUB will highlight the interuniversity genomics laboratory BRIGHTcore, servicing both ULB and VUB as well as the university hospitals.

BRIGHTcore is hoofdzakelijk gevestigd in het Centrum voor Medische Genetica van het UZ Brussel, en deels ook in het Centrum voor Humane Genetica van het Erasmusziekenhuis van de ULB. Dankzij deze samenwerking kan performante apparatuur aangekocht worden, wordt de expertise gebundeld en genomische databanken gedeeld.

 

Het platform beschikt intussen over hypergeavanceerde toestellen voor ‘next-generation sequencing’ en ‘microarray’ analyse. Zowel genetische fouten in DNA die leiden tot erfelijke aandoeningen als een specifiek mutatiepatroon bij tumoren kunnen hierbij opgespoord worden. “Het platform wordt niet alleen ingezet voor diagnose maar ook voor onderzoek”, vertelt Sonia Van Dooren, BRIGHTcore coördinator. “De resultaten van dit experimenteel onderzoek hopen we translationeel te kunnen gebruiken in de diagnostiek”.

 

BRIGHTcore werkt ook samen met een aantal klinische diensten en onderzoeksgroepen, zowel nationaal als internationaal. “De enige manier om de vinger aan de pols te houden van de genetische en moleculaire revolutie die zich aan het voltrekken is in de diagnose van ziekten”, aldus Van Dooren.