U bent hier

Ons land vroeg al meermaals aan Iran om Prof Djalali toegang tot de nodige medische zorg te verlenen. De VUB-prof zit intussen tweeënhalf jaar gevangen in Teheran en werd vorig jaar ter dood veroordeeld zonder proces. Die zorg werd steeds geweigerd, maar afgelopen maandag 18 november moest hij dringend geopereerd worden wegens een ingeklemde liesbreuk, een urgentie waar dokter Djalali - zelf rampenarts - al maanden voor waarschuwde.

 

De dag na de ingreep al werd Djalali weer naar de gevangenis overgebracht. Dat is op zich niet ongewoon na dergelijke ingreep, maar zijn toestand was voordien al erg zwak en dus nemen de Iraanse autoriteiten opnieuw grote risico’s met zijn gezondheid.

 

Bovendien mocht Ahmadreza Djalali tijdens zijn hospitalisatie van de drie bewakers geen enkel contact met de buitenwereld hebben, en daarom komt het nieuws nu pas boven. Intussen had zijn collega Dr Gerlant van Berlaer hem aan de lijn: “Hij klonk erg erg zwak en ik kon hem nauwelijks horen. Elke beweging doet hem pijn, maar toch is hij nog liever in de gevangenis dan in het ziekenhuis, waar hij continu met handen en voeten was vastgeketend aan bed, ook vlak na de ingreep. Hij mocht niet bellen, niemand zien of spreken, en mocht zelfs nauwelijks naar toilet.”

 

Collega dokter van Berlaer: “Onmiddellijk na de pijnlijke ingreep werd Ahmadreza met handen en voeten aan zijn ziekenhuisbed vastgeketend!”

 

De chirurg wil prof Djalali nakijken nu zaterdag 24 november, maar de kans dat de Evin gevangenis daarvoor zorgt is uiterst klein. “Zo blijft Iran zijn fundamentele mensenrechten keer op keer schenden.” zegt van Berlaer “We roepen als collega artsen onze ministers nogmaals op om hun Iraanse collega’s daarvoor op het matje te roepen.”

 

Lees meer:
De Morgen:
“Ter dood veroordeelde VUB-gastprof Djalali met spoed geopereerd”