U bent hier

VUB-prof Gerrit Loots (rechts) onderzocht met oorlogsverslaggever Rudi Vranckx (links) IS-kinderen in vluchtelingenkampen in Syrië. Beeld: VRT.

Aanstaande zaterdag reikt de Liga voor Mensenrechten haar “Prijs voor Mensenrechten” uit aan kindertherapeut en professor Psychologie aan de VUB Gerrit Loots. Hij krijgt deze voor zijn hulp aan kinderen van Belgische IS-strijders die nog vastzitten in het conflictgebied. Prof. Loots deelt de prijs met Jihad van de Moeders.

 

De terugkeer van Syriëstrijders en hun gezinnen naar ons land is al maandenlang het onderwerp van verhit politiek en maatschappelijk debat. De laatste jaren reisde prof. Loots meermaals met oorlogsverslaggever Rudi Vranckx naar verschillende vluchtelingenkampen in Syrië en Irak om de kinderen te onderzoeken en nodige medische zorgen toe te dienen. Hij is daarnaast ook een felle pleitbezorger van de repatriëring van deze IS-kinderen naar België.

 

De Liga voor Mensenrechten lauwert prof. Loots en de Jihad van de Moeders nu met de Prijs voor Mensenrechten voor hun strijd voor kinder -en mensenrechten. De organisatie reikt de prijs ieder jaar uit in aanloop naar Human Rights Day (10 december) aan mensen die zich actief hebben ingezet voor de mensenrechten.

 

Hij deelt de prijs met Jihad van de Moeders. Dat is een collectief van moeders van Syriëstrijders dat steun biedt aan families van Syriëgangers en werkt rond deradicalisering bij jongeren.

 

Kati Verstrepen, voorzitter Liga voor Mensenrechten, over de prijs voor Gerrit Loots en Jihad van de Moeders: “Zij brengen de menselijkheid terug in een debat dat hevig gepolariseerd wordt en verdedigen een principieel standpunt gebaseerd op mensen- en kinderrechten”, verklaart Liga-voorzitter Kati Verstrepen.