Al van bij de start van het CMS-experiment, 15 jaar geleden, werken VUB-onderzoekers mee aan de Large Hadron Collider (LHC). Dat is een deeltjesversneller die protonen tegen ultrahoge snelheid tegen elkaar laat botsen om de basisprincipes van de materie te bestuderen op afstanden van een miljardste van een miljardste van een meter, de kleinste schaal die in het laboratorium haalbaar is. Dit culmineerde in 2012 in de ontdekking van het Higgs boson, wat leidde tot de Nobelprijs voor de natuurkunde in 2013 voor de Belg François Englert en Peter Higgs, die het bestaan van dit deeltje al meer dan 50 jaar geleden voorspelden.
 
Jarne De Clercq versterkte het VUB-team van Prof. Steven Lowette als doctoraatsstudent na zijn afstuderen aan de Universiteit van Gent in 2015. Vanuit zijn afstudeerscriptie-ervaring in detectorinstrumentatie en elektronica ging hij een nieuwe uitdaging aan in het zeer dynamische project van de CMS spoordetector upgrade, een nieuwe detector die nu wordt ontwikkeld om nog hogere botsingsintensiteiten van de LHC versneller te registreren.
 
Jarne ontwerpt en ontwikkelt de zogenaamde firmware die de chipfunctionaliteiten programmeert zodat die de enorme hoeveelheid gegevens afkomstig van de detector kan ontvangen op het niveau van de individuele bits. "Ik hou van een technische uitdaging," legt Jarne uit, "Het is een bijzonder gevoel om mee aan de wieg te staan van een systeem dat over enkele jaren enorme datastromen van een dergelijke high-tech detector zal verwerken.”