U bent hier

Onwaarschijnlijke Belgische stunt op de Wereldbeker Schermen in Duitsland dit weekend waar Stef De Greef de onbetwiste nummer 1 van de wereld uitschakelt, de Italiaan Daniele Garozzo.

Stef De Greef uit Dworp is de beste Belgische fleuretschermer van het moment. Hij slaagde erin zich te kwalificeren voor de eindfase van de wereldbekermanche in Bonn. Dat is op zich al een hele knappe prestatie. Na de voorronde van het kwalificatietornooi stond hij 109de gerangschikt op de 246 deelnemers uit 46 landen. Hij kon doorstoten naar de eindfase van de competitie. Hij versloeg eerst de Brit Glen Ostacchini met 15/13 en hij won nadien ook nipt van de sterke Chinees Menkai Huang met een 15/14 score.

 

In de eindfase, die zaterdag 10 februari doorging, moest De Greef (20) het meteen opnemen tegen de huidige nummer één van de wereld en regerende Europees en Olympisch Kampioen, Daniele Garozzo (25). De Greef haalt meteen sterk uit en staat snel 5/1 voor. De Italiaan reageert en komt dan zelf aan de leiding met 9/12, maar De Greef is niet onder de indruk en wil laten zien wat hij kan. Hij straft de Italiaanse kampioen af met een fenomenale 6/1 om de wedstrijd te winnen met 15/13.  

Stef De Greef verliest nadien van de sterke Koreaan Kwanghyun Lee met 6/15. Het was al meer dan 10 jaar geleden dat een Belgische schermer zich wist te plaatsen voor de 1/16de finales van een Wereldbeker fleuret. Hij eindigt deze internationale competitie op een mooie 32ste plaats.

Voor het aanwezige internationale publiek is dit een verrassing van formaat. Een Belgische junior die in de wereldbeker bij de senioren de Olympisch kampioen uitschakelt, daar wordt heel veel over gesproken. En terecht! Vergelijk het met tennis waarbij je uit de kwalificaties komt en in de eerste wedstrijd van een Grand Slam tornooi het topreekshoofd opzij zet. Alsof tennisser Joris De Loore in de eerste ronde van Wimbledon Roger Federer zou verslaan. Fenomenaal!

De Greef is nog junior (U20) en had zijn selecties al binnen voor deelname aan het EK schermen in Sotsji (Rusland) begin maart en aan het WK in Verona (Italië) in april. Dankzij deze stunt bij de senioren is hij ook zeker van deelname aan EK en WK bij de grote jongens. Die gaan respectievelijk door in Novi Sad (Servië) en in Wuxi (China) in juni en juli 2018.

Stef De Greef

  • 20 jaar, geboren op 10/01/1998 in Halle, woont in Dworp (Beersel).
  • Heeft een topsportstatuut van de VUB en is tweede jaar bachelor “Social Sciences”, een Engelstalige studierichting met een mix van communicatie, sociologie en politieke wetenschappen.
  • Schermt sinds hij 9 jaar is bij Brussels Fencing Club in Sint-Agatha-Berchem onder begeleiding van zijn coach Tamaz Chincharauli, Georgiër en voormalig kampioen van Azië.
  • Meervoudig Belgisch kampioen fleuretschermen in alle leeftijdscategorieën, ook bij de senioren.
  • Huidige nummer 1 in België, heeft al 7 deelnames aan EK en WK bij cadetten (U17) en junioren (U20) op de teller en nam ook deel aan de Universiades in Taiwan in 2017 waar hij 25ste eindigde.
  • Huidige wereldklassement: 27ste bij de junioren en 147ste bij de senioren (www.fie.org).
  • Ambitie: top 50 van de wereld en deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo 2024.