U bent hier

Thijs Stuyver is een doctoraatsstudent Chemie aan de Vrije Universiteit Brussel. In het kader van zijn thesis doet hij een research stay van 2 maanden aan de Cornell University in Ithaca, New York. En dat bij niemand minder dan Roald Hoffmann, Nobelprijswinnaar chemie 1981.

 

Thijs zijn avonturen zijn deze week te volgen via de instagrampagina van de VUB.

 

“Het is allemaal begonnen met een aantal artikels die ik samen met mijn promotoren vorig jaar gepubliceerd heb. Roald had in die periode interesse gekregen in hetzelfde domein waarin wij aan het werken waren. Op die manier ontstond er een soort van wisselwerking tussen onze groepen, waarbij we op elkaars werk gingen steunen. Uiteindelijk stuurde hij een mailtje naar mijn promotor waarin hij voorstelde om samen te werken. Uiteraard hebben we deze kans onmiddellijk gegrepen en na wat heen-en-weergestuur kreeg ik uiteindelijk het aanbod om voor een paar maanden onderzoekstage te gaan doen in zijn groep.”

 

Een ongelooflijke kans

“Het geeft een ongelooflijk gevoel als je zo een kans krijgt. Ik denk dat ongeveer iedere doctoraatsstudent wel eens twijfelt aan de zin en relevantie van zijn onderzoek. Zeker in het begin is het even je plaatsje zoeken. Als je dan merkt dat iemand als Roald Hoffmann interesse in je werk heeft, dan geeft dat een ongelooflijke boost die je alle twijfels die je daarvoor had volledig doen vergeten.”

“Ik denk dat iedere doctoraatsstudent wel eens twijfelt aan de relevantie van zijn onderzoek.”
-
Thijs Stuyver

Het onderzoek

“Het veld waarin wij met onze onderzoeksgroep (ALGC) actief zijn is de theoretische/computationele chemie. Dat wil zeggen dat we het gedrag van moleculen trachten te voorspellen aan de hand van computersimulaties. Daarna proberen we handige regels op te stellen of te valideren die van nut kunnen zijn voor experimentele chemici die dan effectief met de moleculen aan het werk gaan in het labo. Concreet probeer ik tijdens mijn doctoraatsonderzoek inzicht te verwerven in de elektrische geleidbaarheid van moleculen. Zo proberen we eenvoudige regels op te stellen die een verband leggen tussen de structuur van moleculen en hun geleidbaarheidseigenschappen. Dit zou dan toepassingen kunnen krijgen in het gebied van de moleculaire elektronica, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van moleculaire sensoren, schakelaars, transistoren enzovoort.”

 

 

Frisse ideeën en nieuwe inzichten

“Begin augustus loopt mijn verblijf hier af, daarna keer ik naar België terug om verder te werken aan mijn doctoraat. Hopelijk met heel wat frisse ideeën en nieuwe inzichten. Ik maak wel nog een kleine omweg voor ik naar huis terugkeer: eerst ga ik nog twee weken rondreizen langs de oostkust van de Verenigde Staten. Er is hier een hogesnelheidstrein die de grote steden Boston, New York, Philadelphia en Washington D.C. met elkaar verbindt. Ik ben van plan om dit traject helemaal af te leggen.