U bent hier

In het kader van de leerstoel Sociaal ondernemen reizen de eerste week van december 10 VUB-studenten naar Bolivië om er mee te werken aan een project dat kwetsbare ondernemers ondersteunt. Onder leiding van professor Dr. Nikolay Dentchev wordt daar momenteel een project opgezet dat zich richt op de ontwikkeling van een ecosysteem ter ondersteuning van kwetsbare ondernemers in Bolivië, een van de armste landen van Zuid-Amerika.

 

 

Met een totale bevolking van ongeveer 10 miljoen mensen (bijna hetzelfde als België) is Bolivia een van de armste landen in Latijns-Amerika en de wereld. Volgens de Wereldbank leeft bijna 40% van de bevolking in arme en kwetsbare omstandigheden. De kans is beperkt dat zij hun woonsituatie kunnen veranderen. “In dergelijke gevallen biedt sterk ondernemerschap vaak wel een uitweg en laat dat net zijn waar mensen in armere contreien vaak een krak in zijn,” vertellen Abel Diaz Gonzalez en Philippe Eiselein, onderzoekers van de VUB-leerstoel sociaal ondernemen en sterk begaan met de organisatie van het project.  

 

Eind oktober organiseren ze daarom een ondernemerschapsbeurs “Yo Emprendo” in de Boliviaanse stad Tarija waarbij 60 ondernemers een unieke mogelijkheid geboden krijgen om hun producten te laten zien en ideeën uit te wisselen en feedback te krijgen/geven om zo hun slaagkansen van hun project te vergroten. De 3 beste projecten ontvangen van de lokale overheid een seed capital, een startersbedrag waarmee ze hun plannen werkelijkheid kunnen maken, van €1000.

 

Steun het project

 

“Maar omdat we tijdens de preselectie gemerkt hebben dat er heel veel goeie initiatieven tussen de deelnemers zitten, is het ons doel om in aanloop naar de beurs nog zoveel mogelijk geld bij mekaar te krijgen via het VUB Social Entrepreneurship Platform. Zo kunnen we ook andere initiatieven steunen,” aldus Abel en Philippe. Toch kunnen VUB’ers ook op een simpele manier hun duit in het zakje doen.

“We zijn heel blij dat het VUB-restaurant meteen gewonnen was om het project te ondersteunen.  Iedereen die tussen maandag 15 en vrijdag 19 oktober kiest voor het solidariteitsmenu in het VUB-restaurant zorgt ervoor dat er per maaltijd 50 cent gedoneerd wordt aan dit project. Maw, met een simpele maaltijd steunt iedereen zo rechtstreeks dit initiatief. En daar zijn we het restaurantteam heel dankbaar voor!” 

 

VUB expertise

 

Begin december trekken dan nog eens 10 VUB-studenten naar Zuid-Amerika om er een week lang een van de projecten op te volgen. “De bedoeling is dat deze studenten zullen helpen bij de dagelijkse activiteiten en de ondernemers zullen bijstaan met raad en  feedback over hun bedrijfsplannen,” aldus Abel en Philippe.

 

Dit project wordt georganiseerd onder het Global Minds-programma op de VUB en biedt de geselecteerde studenten financiële steun om hun vliegtickets en accommodatie te dekken tijdens hun verblijf in Bolivia. Terug in België, zullen deze studenten hun masterscriptie schrijven in verband met het onderzoek in Tarija en verder zoeken naar alternatieve oplossingen om ondernemers in Bolivia op een duurzamere manier voor hen te ondersteunen.